Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009

Παρασκευή και 13

Παρασκευή και 13 σήμερα...Η χειρότερη μέρα για τους προληπτικούς, οι οποίοι γίνονται προσεκτικοί στις κινήσεις και τις μετακινήσεις τους, καθώς περιμένουν ότι κάτι κακό θα συμβεί...
Εδώ και πάρα πολλούς αιώνες η Παρασκευή και 13, είναι η μέρα που είναι συνιφασμένη με τους χειρότερους αστικούς μύθους και τη δεισιδαιμονία...

Σε πολλές χώρες ακόμη και σήμερα πολλά κτίρια και ξενοδοχεία δεν διαθέτουν 13ο όροφο και πολλοί δρόμοι δεν έχουν τον αριθμό 13.

Στον καθολικό αλλά και μουσουλμανικό κόσμο θεωρείται η Παρασκευή και 13 γρουσούζικη μέρα και είναι συνδεδεμένη με διάφορα αρνητικά γεγονότα από την Ιστορία, τη θρησκεία και την παράδοση πολλών λαών.

Οι ρίζες της δεισιδαιμονίας ανιχνεύονται στη Βίβλο και τον ευρωπαϊκό Μεσαίωνα.

Στη Δύση μάλιστα υπάρχει και Παρασκεβιδεκατριαφοβία (Paraskevidekatriphobia) καθώς και η τρισκαιδεκαφόβια (triskaidekaphobia), δηλαδή φοβία ενός ανθρώπου για την συγκεκριμένη ημέρα.

Οι δοξασίες...

Η Εύα έδωσε στον Αδάμ να φάει από τον απαγορευμένο καρπό ημέρα Παρασκευή…
Ο Ιούδας ήταν ο 13ος στον μυστικό δείπνο (12 μαθητές + ο Χριστός)…
O Χριστός σταυρώθηκε ημέρα Παρασκευή…
Η μεγάλη βιβλική πλημμύρα έγινε ημέρα Παρασκευή.
Επίσης, το δεκατρία συνδέεται και με την 13η φυλή του Ισραήλ, για την οποία δεν γίνεται λόγος στη Βίβλο αφού σύμφωνα με την παράδοση , τα μέλη αυτής της φυλής ήταν μάγοι που συνδέονταν και υποκινούνταν από σκοτεινές δυνάμεις.

Ακόμα , Παρασκευή και 13 , τον Οκτώβριο του 1307 , ο Πάπας εκδίδει μια μυστική διαταγή θανάτωσης των Ναϊτών. Μια πράξη εσχάτης προδοσίας για τους ιππότες του Ναού αφού ο Πάπας εθεωρείτο ο πνευματικός τους πατέρας και ο κυριότερος υποστηρικτής του έργου τους.

Τέλος αυτή η προκατάληψη έχει πολύ πιο παλιές ρίζες που φτάνουν μέχρι τους πρώτους Μεσοποταμιακούς πολιτισμούς , τον καιρό της μητριαρχικής κοινωνίας. Τον 13ο μήνα του χρόνου (τον τελευταίο δηλαδή) θανατωνόταν ο εραστής της Ιέριας της Θεάς και εκείνη επέλεγε τον καινούργιο της εραστή για τον επόμενο χρόνο.

Στη φιλολογία των μύθων της Παρασκευής και 13 ανήκουν και τα εξής:
Η αποστολή της NASA, Απόλλων 13 με προορισμό το Φεγγάρι, εκτοξεύθηκε στις 13:13, ενώ μετά από τα σοβαρά προβλήματα που παρουσιάστηκαν, η αποστολή διακόπηκε στις 13 Απριλίου.
Παρασκευή επίσης, ήταν η καθιερωμένη εκτέλεση κρατουμένων στην αρχαία Ρώμη.
Όταν το όνομα ενός ατόμου έχει δεκατρία γράμματα θεωρείται ότι έχει την τύχη του διαβόλου (Jack the Ripper, Charles Manson, κτλ.).

Δεν υπάρχουν σχόλια: