Πέμπτη 26 Απριλίου 2018

ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΚΑΝΟΝΤΑΣ! "Οι ρίζες ανοίγουν δρόμους - Roots are Routes"

Ξέρετε να χαράζετε σε ξύλο ή πέτρα; Έχετε δοκιμάσει ποτέ αργαλειό; Έχετε ψαρέψει με σταφνοκάρι; Η γαΐτα γνωρίζετε πώς κατασκευάζεται; Η πρωτοβουλία “Οι ρίζες ανοίγουν δρόμους - Roots are Routes” σας καλεί σε δύο ανοιχτές εκδηλώσεις.
 Ελάτε να ΜΑΘΟΥΜΕ-ΚΑΝΟΝΤΑΣ! Ελάτε να γνωρίσετε την μέθοδο R.a.R για κοινωνική και δια βίου μάθηση με εργαλεία τα χαρακτηριστικά στοιχεία ενός τόπου! Ελάτε να νιώσετε την εμπειρία!......

Την Κυριακή 6 Μαΐου 2018 και ώρα 8.30 μ.μ. στο Αιτωλικό, στον προαύλιο χώρο του Κέντρου και Μουσείου Χαρακτικών Τεχνών Βάσω Κατράκη η πρώτη φάση παρουσίασης.

Στο Αιτωλικό στα νερά της λιμνοθάλασσας θα εγκαινιάσουμε την γαϊτοπούλα που κατασκεύασαν οι μαθητές του Γενικού Λυκείου Ευηνοχωρίου με την καθοδήγηση του καραβομαραγκού Αντρέα Βίλλιου και του εικαστικού Βαγγέλη Ρόμπολα.
Θα δούμε τα έργα χαρακτικής τέχνης με θέμα “ΧΑΡΑΖΩ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΟΥ” που ετοίμασαν οι μαθητές του Γυμνασίου Αιτωλικού  με τον ζωγράφο και χαράκτη Μιχάλη Κότσαρη. Επίσης τα υφαντά που δημιουργήθηκαν στους μικρούς αργαλειούς μας με την βοήθεια των κυριών Τασία Νικολοπούλου και Βάσω Σπίγγου.

Το Σάββατο 12 Μαΐου και ώρα 8.30 μ.μ. στο Μεσολόγγι στο Ιστορικό Μουσείο ΔΙΕΞΟΔΟΣ θα πραγματοποιηθεί η τελική μας εκδήλωση.
Στο Μεσολόγγι, θα δούμε σε πρώτη προβολή το ντοκιμαντέρ των μαθητών του Γενικού Λυκείου Ευηνοχωρίου με θέμα το επάγγελμα του καραβομαραγκού και την κατασκευή γαΐτας.
Θα ταξιδέψουμε στον αστερισμό Σταφνοκάρι, μέσα από μια ιστορία που έγραψαν οι μαθητές της Ε’ τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου, θα γευτούμε τοπικές συνταγές, θα υφάνουμε και θα χαράξουμε.
Και στις δύο εκδηλώσεις θα έχετε την δυνατότητα να πειραματιστείτε οι ίδιοι με την χαρακτική, την υφαντική, την ναυπηγική και να μάθετε για το σταφνοκάρι,  από τους ίδιους τους μαθητές.

Η πρωτοβουλία “Οι ρίζες ανοίγουν δρόμους - Roots are Routes” σχεδιάζει και οργανώνει βιωματικές δράσεις-διαδρομές. Φέτος με την υποστήριξη του προγράμματος START-Create Cultural Change,  έθεσε ως στόχο να εξοικειώσει μικρούς και μεγάλους μαθητές με επαγγέλματα που χάνονται στην περιοχή μας. Περισσότερα μπορείτε να δείτε rootsareroutes.org
Το πρόγραμμα «Οι ρίζες ανοίγουν δρόμους/Roots are Routes» είναι μέρος του προγράμματος START – Create Cultural Change, ένα πρόγραμμα του Ιδρύματος Robert Bosch (Robert Bosch Stiftung) σε συνεργασία με το Goethe-Institut Thessaloniki (Ινστιτούτο Γκαίτε Θεσσαλονικής) και τη μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Ομοσπονδιακή Ένωση Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων και υποστηρίζεται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και το Ίδρυμα Μποδοσάκη.
Το έργο "Οι ρίζες ανοίγουν δρόμους - Roots are Routes" τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Συνεργάτες: Ιστορικό Μουσείο ΔΙΕΞΟΔΟΣ, Κέντρο και Μουσείο Χαρακτικών Τεχνών ΒΑΣΩ ΚΑΤΡΑΚΗ, Γενικό Λύκειο Ευηνοχωρίου, Γυμνάσιο Αιτωλικού, 2ο Δημοτικό Σχολείο Μεσολογγίου, Πνευματικό Κέντρο Ιερής Πόλης Μεσολογγίου

Χορηγοί τελικών εκδηλώσεων: ΤΕΡΝΑ Α.Ε., Car glass, ΚΤΕΛ Αιτωλοακαρνανίας, Επαγγελματική Σχολή ΟΑΕΔ Μεσολογγίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: