Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016

Πεθαίνουν οι φοίνικες του Αιτωλικού


 Πλήρης αδιαφορία από τη Δημοτική Αρχή Μεσολογγίου

 Το  Κόκκινο Ρυγχωτό Σκαθάρι των Φοινικόδεντρων (Rhynhophorus ferrugineus), μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τους φοίνικες, έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα και έχει καταστρέψει παραπάνω από τους μισούς φοίνικες του Αιτωλικού......
Η ζημιά που προκαλείται από τις προνύμφες του εντόμου είναι μη αναστρέψιμη. Καταστρέφεται η νέα βλάστηση, τα φύλλα κάμπτονται και δίνουν στο φυτό όψη ανοικτής ομπρέλας με τελικό αποτέλεσμα τη νέκρωση των δέντρων.
Και ενώ το πρόβλημα έδειχνε άλυτο, ύστερα από έρευνες και σειρά πειραματικών εφαρμογών, το εξειδικευμένο προσωπικό του Α.Σ. ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ κατάφερε να βρει τη λύση! 

Για την πρόληψη και τον περιορισμό της εξάπλωσης του εντόμου έχουν εγκριθεί κατ΄ εξαίρεση εντομοκτόνα.
Τα προσβεβλημένα δένδρα κόβονται, τυλίγονται με πυκνό δίχτυ ή πλαστικό και καίγονται ή θάβονται σε βάθος μεγαλύτερο των 2 μέτρων, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα απ’ τη σχετική νομοθεσία.
Τα δέντρα τα οποία προσβάλλονται αποτελούν εστίες μόλυνσης, διότι το παράσιτο τρέφεται και πολλαπλασιάζεται εντός αυτών, προσβάλλοντας στη συνέχεια γειτονικά δέντρα.

Η καταστροφή που συντελείται στους φοίνικες στο Αιτωλικό τα δύο τελευταία χρόνια είναι δραματική. Φοίνικες που φυτεύτηκαν από ομάδες Αιτωλικιωτών που αγαπάνε τον τόπο τους και που χρειάστηκαν δεκάδες χρόνια να μεγαλώσουν, νεκρώθηκαν. Η αδιαφορία της Δημοτικής μας Αρχής πλήρης.
Το κόστος των εντομοκτόνων είναι ελάχιστο, το προσωπικό και οι ώρες που απαιτούνται για την πρόληψη μηδαμινές, αλλά δυστυχώς ο Δήμος Μεσολογγίου έχει γυρίσει την πλάτη στο Αιτωλικό.
Όπου και να κοιτάξει κανείς βλέπει κατεστραμμένους φοίνικες, με εξαίρεση τη Δυτική παραλία και το δρόμο προς τα Ρεμπάκια και δυστυχώς αν συνεχιστεί αυτή η αδιαφορία, είναι θέμα χρόνου η ολική καταστροφή και αυτών των φοινίκων του Αιτωλικού.
Ελπίζουμε και ευχόμαστε να δραστηριοποιηθούν οι αρμόδιοι και να προλάβουμε να σώσουμε ότι έμεινε και να μην έχουμε σε κάνα χρόνο νέες φωτογραφίες με κατεστραμμένους τους φοίνικες που έχουν απομείνει.




















Δεν υπάρχουν σχόλια: