Σάββατο 5 Μαρτίου 2016

Η επιτροπή πολιτών αναλύει το δημ. Συμβούλιο της 29/02


Πρώτα πρώτα όλοι εμείς τα μέλη της επιτροπής αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε όλους εσάς  τους Αιτωλικιώτες που ανταποκριθήκατε στο κάλεσμα και παρευρεθήκατε στο πρόσφατο δημ. Συμβούλιο, εκφράζοντας έτσι την διεκδίκηση όλων μας για καθαρό και λογικά τιμολογημένο νερό.....
  

Αν συνοψίσουμε τώρα, το μήνυμα που δόθηκε από τον κ. δήμαρχο για αυτό το συμβούλιο είναι:
Να περιμένετε με υπομονή άλλον 1 χρόνο μέχρι να οριστικοποιηθούν οι μετρήσεις.
Μετά από αυτόν τον ένα χρόνο, αν το νερό παραμένει ακατάλληλο, θα εξεταστεί τότε αν χρειάζεται διυλιστήριο η να βρεθεί άλλη πηγή τροφοδοσίας.
Άρα θα χρειαστούν άλλα πόσα χρόνια δεν ξέρουμε, να περιμένετε, μέχρι να λυθεί το θέμα.  
Μέχρι τότε θα πρέπει να πληρώνετε το τιμολόγιο που σας βάζουμε και αν ζητήσετε ανεξάρτητο τιμολόγιο θα σας αυξήσουμε κι άλλο 25% τους λογαριασμούς, χωρίς να παρουσιάσει αναλυτικά στοιχεία.
Μελέτες υπάρχουν αλλά δεν σας τις παρουσιάζουμε γιατί προφανώς είναι απόρρητες.
Τα παραπάνω μηνύματα συμπλήρωσε ο σύμβουλος του δημάρχου από τον Άγ. Γεώργιο ο οποίος μας είπε ότι αν όλα αυτά που γίνονται δεν σας αρέσουν μπορείτε να φύγετε από το Αιτωλικό να ησυχάσουν κι αυτοί, προκαλώντας βεβαίως την οργισμένη αντίδραση όλων των παρόντων Αιτωλικιωτών εκτός από τους Αιτωλικιώτες συμβούλους του δημάρχου.   

Επί της ουσίας τώρα:
1) Ο κ. δήμαρχος αναφέρθηκε στα έργα τα οποία πραγματοποίησε μέχρι τώρα η ΔΕΥΑΜ για το πρόβλημα: Συγκεκριμένα ότι μετά από 4 χρόνια που τους το ζήτησε η διεύθυνση υγιεινής έγγραφο 1 κατόρθωσε η ΔΕΥΑΜ να πραγματοποιήσει περίφραξη 25 μέτρων και στεγανοποίηση στις γεωτρήσεις, επίσης να συνδέσει 15 βόθρους με το σύστημα αποχέτευσης και μετά από 7 χρόνια που είναι έτοιμο και ανενεργό το νέο δίκτυο του νησιού κατάφερε η ΔΕΥΑΜ να πραγματοποιήσει την σύνδεση σε αυτό, αφού στο μεταξύ έχουν σπαταληθεί εκατομμύρια κυβικά νερού και χιλιάδες ευρώ για ρεύμα άντλησης.

2) Στην συνέχεια παρουσίασε θριαμβολογώντας έγγραφο 2 του υπουργείου υποδομών, το οποίο όμως στην ουσία του λέει ότι δεν έχει κάνει καμία μελέτη και ότι όταν επιτέλους ακολουθήσει τη διαδικασία που πρέπει  τότε θα έχει την συμπαράσταση του υπουργείου για την χρηματοδότηση.

3) Κατόπιν μας παρουσίασε τον εμπειρογνώμονα κ. Γεωργιάδη, πρώην διευθυντή δικτύων της ΕΥΔΑΠ και όχι καθηγητή, ο οποίος είπε ότι σύμφωνα με τις μετρήσεις 15 χρόνων που του παρουσίασε η ΔΕΥΑΜ θεωρεί ότι το νερό του Κεφαλοβρύσου είναι καλό και αν περιμένουμε θα λυθεί το πρόβλημα. Η επιτροπή σέβεται την γνώμη όλων των επιστημόνων, επισημαίνει όμως ότι δεν απαντήθηκε  συγκεκριμένα  από τον κ Γεωργιάδη ούτε το θέμα του ακριβού τιμολογίου, αλλά και υποβαθμίστηκε το θέμα της τεράστιας παραγωγής νερού κατά 400% επιπλέον την στιγμή που σε συνέντευξή του το 2008 στην εφημερίδα καθημερινή kathimerini.gr θεωρούσε τεράστιες τις απώλειες 40% που είχαν κάποιες Δευα. 

4) Η αντίθεση εμπειρογνώμονα και διεύθυνσης υγιεινής. 
Όταν ο εμπειρογνώμονας της ΕΥΔΑΠ είπε ότι το νερό έχει αποδεκτό αριθμό μικροβίων υπήρξε μια τραγελαφική σκηνή με αιρετό να σηκώνεται, να πηγαίνει στο βήμα και να υποδεικνύει στον με 40 χρόνια εμπειρία διευθυντή της ΕΥΔΑΠ, μετρήσεις που υποτίθεται ότι στήριζαν τα λεγόμενα του κ. Γεωργιάδη αναγκάζοντας βέβαια τον διευθυντή της διεύθυνσης υγιεινής να δώσει τις τελευταίες μετρήσεις που τους διαψεύδουν. Υπενθυμίζουμε ότι η διεύθυνση υγιεινής αποτέλεσε φρουρό της υγείας του Αιτωλικού ( θυμίζουμε την ανακοίνωση της ΔΕΥΑΜ του 2012 ότι το νερό είναι κατάλληλο( έγγραφο 3) που αμέσως μετά την παρέμβαση της διευθ. Υγιεινής(έγγραφο 4) την μάζεψαν τρέχοντας  και έβγαλαν την αντίθετη ανακοίνωση (έγγραφο 5).

5) Οικονομικά αιτήματα. Ο κ. δήμαρχος δεν απάντησε σε κανένα από τα οικονομικά ζητήματα που του έχουν τεθεί. Μάλιστα όπως εξήγησε ο κ. Γένδουλας με έγγραφο που διάβασε, δεν επιτρέπει η αποκεντρωμένη διοίκηση να γίνουν μειώσεις τιμολογίου. Τότε γιατί ζήτησαν 50% έκπτωση; Μήπως γιατί ξέρουν ότι θα απορριφθεί; Στην επόμενη γραμμή του ίδιου κειμένου όμως (έγγραφο 6), η αποκεντρωμένη διοίκηση εξηγεί ότι διαφοροποιήσεις στο τιμολόγιο μπορούν να γίνουν μέσω του άρθρου 26 νόμος 1069/80. Γιατί δεν μας την διάβασε ο κ. Γένδουλας αυτήν την γραμμούλα αν και του το ζητήσαμε 4 φορές; Μήπως γιατί τότε θα έπρεπε να δικαιολογήσουν γιατί η ΔΕΗ για το Αιτωλικό από 220 χιλιάδες το 2010 (έγγραφο 7), έφτασε πλέον στις 440 χιλιάδες όπως μας είπε ο κ. δήμαρχος  τον Δεκέμβριο;

6) Βιολογικός. Τα μέλη της επιτροπής πέρα από τις δύο εκθέσεις αυτοψίας του 2013 και 2015 που δείχνουν ότι δεν λειτουργεί σωστά ο βιολογικός, απέδειξαν μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου περιβάλλοντος που μπορεί να βρει ο καθένας στην διεύθυνση astikalimata.ypeka.gr ότι ο βιολογικός από το 2010 δεν ικανοποιεί καμία από τις παραμέτρους που θα έπρεπε και άρα δεν λειτουργεί κανονικά και γι' αυτό έχει βάση το αίτημα για μείωση 90% στα τέλη αποχέτευσης μέχρι να λειτουργήσει σωστά και να αποκατασταθεί η ζημιά που έχει κάνει στην θάλασσά μας. 

7) Η επιτροπή εκφράζει την λύπη της για την στάση που κράτησαν οι Aιτωλικιώτες σύμβουλοι του δημάρχου και απορεί με ποιόν τρόπο πιστεύουν ότι υπηρετούν τα συμφέροντα του Αιτωλικού στο συγκεκριμένο θέμα.
Επίσης εκφράζει την αγανάκτηση της για την μεθοδευμένη στάση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου να μιλήσουν οι πολίτες του Αιτωλικού στο τέλος και για ελάχιστο χρόνο παρόλο που αυτούς αφορά άμεσα το θέμα, αφού είχαν προηγηθεί 3 ώρες τοποθετήσεις δημάρχου και παρατάξεων, ώστε να κουραστούν οι πολίτες και να αποχωρήσουν.

8) Μετά το τέλος της συνεδρίασης ο κ. δήμαρχος επιτέθηκε φραστικά και χωρίς αιτία σε μέλος της επιτροπής, με εκφράσεις που θεωρούμε ότι δεν αρμόζουν στο αξίωμά του.
Ο κ. δήμαρχος δεν θα πρέπει να δυσανασχετεί με την πίεση που του ασκείται τόσο από τον κόσμο όσο και από την επιτροπή, αφού με αυτήν την προεκλογική υπόσχεση εκλέχθηκε από το Αιτωλικό, και μετά από 17 μήνες δεν έχει κανένα αποτέλεσμα και οι λογαριασμοί τρέχουν. Όταν με το καλό λύσει το θέμα του νερού και του βιολογικού η πίεση αυτή θα πάψει να υπάρχει, αλλά μέχρι τότε... ας κάνει και αυτός υπομονή.

9) Η επιτροπή επισημαίνει ότι και σε αυτό το συμβούλιο δεν πάρθηκε κάποια απόφαση για την σύνταξη μελέτης και καλεί τον κ. δήμαρχο να προχωρήσει άμεσα στην σύνταξη διαγνωστικής μελέτης για να εντοπιστεί η αιτία του προβλήματος, όπως του υποδεικνύει το υπουργείο και όπως υπέδειξε η ένωση των ΔΕΥΑ (έγγραφο 8). 

10) Με την ευκαιρία σας ενημερώνουμε ότι η επιτροπή δεν έχει πραγματοποιήσει μέχρι τώρα συγκέντρωση χρημάτων από κανέναν πολίτη. Αν και όποτε χρειαστεί κάτι τέτοιο για την εύρεση δικηγόρου, θα ενημερώσουμε με ανακοίνωση με ποιόν τρόπο θα γίνει.

ΕΓΓΡΑΦΟ 1


ΕΓΓΡΑΦΟ 2


ΕΓΓΡΑΦΟ 3

ΕΓΓΡΑΦΟ 4


ΕΓΓΡΑΦΟ 5

ΕΓΓΡΑΦΟ 6


ΕΓΓΡΑΦΟ 7


ΕΓΓΡΑΦΟ 8






Δεν υπάρχουν σχόλια: