Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

Στο έλεος των κουνουπιών και της αδιαφορίας το Αιτωλικό


Σμήνη κουνουπιών σε πρωτοφανείς ποσότητες έχουν κατακλύσει το Αιτωλικό πολλές μέρες τώρα. Όπου και να βρεθεί κανείς, είτε στο δρόμο, είτε σε σπίτι, είτε σε μαγαζί ένα σύννεφο κουνουπιών γίνεται συνοδός του. Κουνούπια που μπαίνουν στα μάτια στη μύτη στο στόμα. Αν δε κυκλοφορεί κάποιος με μηχανάκι χωρίς προστατευτικά γυαλιά, κινδυνεύει να βρεθεί εκτός δρόμου τυφλωμένος και τραυματισμένος. Δεν τολμάμε να ανοίξουμε πόρτα σπιτιού......
ή καταστήματος και αμέσως σμήνη ολόκληρα μπαίνουν στο χώρο. Ακόμα και με σήτες στα παράθυρα, βρίσκουν τρόπο να χωθούν στα σπίτια. Η κατάσταση έχει γίνει πλέον ανυπόφορη.
Κάθε πρωί οι γυναίκες κάνουν υποχρεωτική γυμναστική με σκούπα και φαράσι για να μαζέψουν χιλιάδες κουνούπια (όπως βλέπεται στις φωτό). Και οι άντρες όμως εξασκούνται κάθε μέρα, εξασκούνται στα «γαλλικά τους» για τους υπεύθυνους αυτής της κατάστασης.
Ρωτήσαμε ειδικό εντομολόγο για το φαινόμενο αυτό. Από αυτά που μας είπε και θα διαβάσετε παρακάτω, το συμπέρασμα είναι οτι ξεκάθαρα η μόλυνση ολόκληρης της περιοχής του Αιτωλικού γέννησε και γιγάντωσε το φαινόμενο αυτό.
 Όλο το Αιτωλικό φωνάζει πολύ καιρό τώρα ότι η θάλασσα μας μολύνεται
ανεξέλεγκτα, με κύρια πηγή μόλυνσης τον βιολογικό που δεν λειτουργεί και η Δημοτική μας Αρχή σφυρίζει αδιάφορα. Αποτέλεσμα της μόλυνσης ήταν να γεμίσει ο τόπος με σάπια φύκια και οι διοικούντες τον Δήμο το μόνο που έκαναν ήταν ευχές να φυσήξει αεράκι για να τα παρασύρει και να μη φαίνονται. Το αεράκι φύσηξε, τα φύκια παρασύρθηκαν στις ακτές όπου έζεξαν και βρώμησαν (χαρά που κάνουν όσοι μένουν στα παράλια!!!) και τα κουνούπια βρήκαν πεδίο δόξης λαμπρό για να αυξηθούν. Και μπορεί να μην είναι ακριβώς κουνούπια όπως θα διαβάσετε παρακάτω, μεταφέρουν όμως κάθε είδους ασθένεια και αλλεργία, με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία όλων μας και κυρίως για τα παιδιά μας κύριοι του «Δήμου για τα παιδιά μας».
Αλήθεια υπάρχει Αντιδημαρχία ποιότητας ζωής; Γιατί αν υπάρχει να σας ενημερώσουμε ότι το τελευταίο σύντομο ανέκδοτο που κυκλοφορεί είναι «ποιότητα ζωής Αιτωλικού». Δεν έχουμε πόσιμο νερό, δεν λειτουργεί ο βιολογικός και τα αποτελέσματα τα ξέρουν και τα μυρίζουν πολύ καλά οι ψαράδες όταν σηκώνουν τα δίχτυα τους, τα φύκια και η βρώμα τους έκαναν τη ζωή μας αφόρητη και τώρα ήρθαν και τα κουνούπια και έδεσε το γλυκό. Μόνο ευχόμαστε μην έχουμε και κανα κερασάκι στη τούρτα από καμιά από τις αρρώστιες που κουβαλάνε τα κουνούπια αυτά.

Σταματήστε να αδιαφορείτε για το Αιτωλικό και θυμηθείτε ότι αυτό σας έφερε με μεγάλη διαφορά ψήφων στο Δημαρχιακό θώκο και την Δημοτική εξουσία.
Και φυσικά να σας ενημερώσουμε ότι η λύση του προβλήματος δεν είναι το σβήσιμο του Δημοτικού φωτισμού της πλατείας, γιατί απλά χωρίς φώτα στην πλατεία τα κουνούπια μπαίνουν στα μαγαζιά που φωτίζονται για να βλέπουν οι πελάτες.
Στα συρτάρια του Δήμου υπάρχει ειδική μελέτη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας του εργαστηρίου εντομολογίας και γεωργικής ζωολογίας. Αν δεν την έχετε σας την παραθέτουμε στο τέλος αυτού του άρθρου.
Διαβάστε παρακάτω το άρθρο που μας έστειλε η ειδική εντομολόγος που απευθυνθήκαμε καθώς και την μελέτη που έγινε για τα κουνούπια της περιοχής ολόκληρου του Δήμου Μεσολογγίου.




ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ Ή …… ΧΕΙΡΟΝΟΜΟΙ ??????
Τις τελευταίες μέρες παρατηρούνται πολλά κουνούπια στην περιοχή μας. Κουνούπια στους τοίχους, στις σήτες, στα φώτα, μέσα στα σπίτια…ΠΑΝΤΟΥ! Αρχικά όμως θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι αυτά ΔΕΝ είναι κουνούπια αλλά….ΧΕΙΡΟΝΟΜΟΙ !!!
Η οικογένεια Chironomidae είναι μια μεγάλη οικογένεια Διπτέρων, της οποίας τα ενήλικα μοιάζουν με κουνούπια αλλά δεν νύσσουν, διότι δεν έχουν προβοσκίδα όπως τα κουνούπια. Τα περισσότερα είδη αποθέτουν τα αυγά τους σε ομάδες μερικών εκατοντάδων σε όχθες λιμνών, πολύ κοντά στην επιφάνεια του νερού. Τα ενήλικα μπορούν να γίνουν ενοχλητικά γιατί εξέρχονται σε μεγάλους αριθμούς και δημιουργούν σμήνη που προσελκύονται έντονα από φωτεινές πηγές και ήχους. Μπορεί να βλάψουν τη βαφή οικημάτων και άλλες επιφάνειες με τις απεκκρίσεις τους. Οι προνύμφες έχουν κόκκινο χρώμα, λόγω της παρουσίας αιμοσφαιρίνης που δεσμεύει οξυγόνο. Αυτό τους επιτρέπει να ζουν σε συνθήκες χαμηλής συγκέντρωσης οξυγόνου, όπως στο βυθό λιμνών ή περιοχές με έντονη οργανική ρύπανση. Οι προνύμφες είναι σημαντικές ως τροφή για τα ψάρια και άλλους υδρόβιους οργανισμούς. Είναι επίσης σημαντικά ως οργανισμοί – βιολογικοί δείκτες, δηλαδή η παρουσία ή η απουσία διαφόρων ειδών σε μια συλλογή νερού μπορεί να δώσει στοιχεία για τον ποσοτικό και ποιοτικό προσδιορισμό της ρύπανσης. Έχουν προσαρμοστεί σε ποικιλία υδάτινων οικοσυστημάτων, όπως αυτά των ποταμών, λιμνών, θαλάσσιων ακτών, στάσιμων γλυκών ή υφάλμυρων ακτών, θερμών ή κρύων πηγών, ρυακιών ενώ μπορεί να τα συναντήσουμε επίσης σε λασπώδη περιβάλλοντα ή πάνω σε αποικίες βρύων. Κάποια ζουν σε μικρές συλλογές νερού, όπως σε κορμούς δέντρων ή άλλα φυτά.  

ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ
Λόγω της αύξησης της ρύπανσης των υδάτινων συγκεντρώσεων που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, τα Chironomidae αναπτύσσουν μεγάλους πληθυσμούς, που προκαλούν αυξημένη όχληση στους κατοίκους περιοχών πλησίον των ενδιαιτημάτων τους. Όπως αναφέρθηκε δεν νύσσουν, όμως προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις σε ευαίσθητα άτομα και αυξημένη όχληση. Ακόμη έχουν αναφερθεί φαινόμενα ασφυξίας σε ανθρώπους που βρέθηκαν σε σμήνος εξερχόμενων ειδών Chironomidae. Ορισμένες περιόδους του έτους, τα σμήνη των Chironomidae είναι πολυπληθή και τα έντομα μπαίνουν στις αναπνευστικές οδούς, τα μάτια και το στόμα των ανθρώπων. Λίγο αργότερα από τη μαζική έξοδο, τα έντομα πεθαίνουν γύρω από τις κατοικίες και ξηραίνονται. Κατά το καθάρισμα, η σκόνη που προέρχεται από αυτά δημιουργεί αλλεργία στα ευαίσθητα άτομα που εκδηλώνεται με διάφορα συμπτώματα (αλλεργική ρινίτιδα, άσθμα).

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΘΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ
Τα μέτρα που προτείνονται για να προστατευθούμε, όσο αυτό είναι δυνατόν, από την εμφάνιση των κουνουπιών ή/ και των Chironomidae, άρα και από τις ασθένειες των οποίων είναι φορείς,  είναι τα εξής:
Αποφυγή δημιουργίας εστιών κουνουπιών στους εξωτερικούς χώρους
§  Διατήρηση όλων των δοχείων νερού ή άλλων υγρών ανάποδα ώστε να μη μαζεύουν νερό της βροχής ή κάλυψη των δοχείων τα οποία χρησιμοποιούνται ειδικά για την φύλαξη νερού (π.χ. πηγάδια) με κατάλληλα εφαρμοστά καπάκια.
§  Απομάκρυνση του νερού που μαζεύεται στα πιατάκια από τις γλάστρες μας τακτικά.
§  Απομάκρυνση ή κάλυψη των μεταχειρισμένων και μη χρησιμοποιούμενων ελαστικά αυτοκινήτων.
§  Καθαρισμός στα λούκια της βροχής από τα φύλλα, ώστε να μην υπάρχει στάσιμο νερό.
§  Κάλυψη των αγωγών εξαερισμού των βόθρων με κατάλληλες σήτες.
§  Τακτικός καθαρισμός στις ποτίστρες των ζώων και ανανέωση του νερού.
§  Επισκευή στις βρύσες της αυλής μας που στάζουν.
§  Αντικατάσταση των σπασμένων σωλήνων που έχουν διαρροή.
§  Συνεχής λειτουργία φίλτρων σε πισίνες και άλλες διακοσμητικές κατασκευές που διατηρούν στάσιμα νερά π.χ. σιντριβάνια.
§  Κάλυψη των βαρκών, ώστε να μην μαζεύουν νερό της βροχής.
§  Χρησιμοποίηση συνθετικών λουλουδιών σε εξωτερικούς χώρους και όχι ανθοδοχείων με νερό.
§  Κούρεμα του γρασιδιού και των θάμνων, όπου είναι αναγκαίο, για να μην βρίσκουν καταφύγιο τα ενήλικα κουνούπια.
§  Πότισμα του κήπου κατά προτίμηση το πρωί.
§  Εντοπισμός από τους πολίτες εστιών ανάπτυξης κουνουπιών και αναφορά τους στις αρμόδιες αρχές.

Αποφυγή των κουνουπιών στο σπίτι
§  Χρησιμοποίηση προστατευτικών αντικουνουπικών πλεγμάτων στα ανοίγματα του σπιτιού, όπως σε παράθυρα, αεραγωγούς, φεγγίτες κ.α., με κατά περιόδους έλεγχο, συντήρηση και επισκευή όπου χρειάζεται.
§  Χρήση κουνουπιέρας όπου αυτό είναι απαραίτητο.
§  Χρήση κλιματιστικών και ανεμιστήρων για τη μείωση της θερμοκρασίας και την μείωση της υγρασίας στην ατμόσφαιρα του σπιτιού.

Πως αποφεύγουμε τα τσιμπήματα των κουνουπιών;
§  Εντομοαπωθητικά. Χρησιμοποιούμε εντομοαπωθητικά και στο ακάλυπτο δέρμα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χημικές και φυσικές ουσίες. Τα εντομοαπωθητικά προϊόντα πρέπει να επαλείφονται πάνω από τα αντηλιακά και να μην έρχονται σε επαφή με το στόμα, τα μάτια και το βλεννογόνο της μύτης. Σε κάθε περίπτωση τηρούμε της οδηγίες του κατασκευαστή για δική μας προφύλαξη.
§  Εντομοκτόνα αέρος. Χρησιμοποιούμε εντομοκτόνα αέρος τα οποία περιέχουν πυρεθρίνες. Στο εμπόριο θα τα βρούμε σαν αεροζόλ, ταμπλέτες, εξατμιζόμενα διαλύματα, σπιράλ κ.α. Δεν τα εφαρμόζουμε στο δέρμα μας και ακολουθούμε και εδώ τις οδηγίες του κατασκευαστή.
§  Χρήση κατάλληλων ενδυμάτων. Χρησιμοποιούμε ρούχα τα οποία καλύπτουν όσο περισσότερο γίνεται το σώμα μας, π.χ. παντελόνια, μακριά μανίκια κ.λ.π. ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα.
§  Συχνά λουτρά καθαριότητας για την απομάκρυνση του ιδρώτα.
§  Λιγότερο χρόνο σε έκθεση στα κουνούπια. Τα περισσότερα κουνούπια τσιμπούν το χάραμα και το σούρουπο (λίγα τσιμπούν όλο το εικοσιτετράωρο), οπότε φροντίζουμε ώστε να είμαστε λιγότερο χρόνο εκτεθειμένοι.
Βασιλική Στέφου
Γεωπόνος, MSc – Εντομολόγος
(Υπεύθυνη Τομέα Καταπολέμησης Κουνουπιών στο Δήμο Ι. Π. Μεσολογγίου 2011 – 2012)
Τηλ. επικοινωνίας 6947803683



ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ, ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΝΤΟΜΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΖΩΟΛΟΓΙΑΣ 
ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΟΧΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΗΣ ΤΩΝ CULICIDAE ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ    
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ: 
ΧΡΗΣΤΟΣ Γ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, ΕΠ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΕΝΤΟΜΟΛΟΓΙΑΣ      
ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ, ΙΟΥΝΙΟΣ 2013
2  
1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Τα κουνούπια και οι σκνίπες, από υγειονομικής άποψης, θεωρούνται
ως τα πλέον επιζήμια έντομα για τον άνθρωπο, δοθέντος του ότι πολλά είδη
είναι αποκλειστικοί φορείς βακτηρίων, αρμποϊών και άλλων παθογόνων, που
μπορούν να προκαλέσουν σοβαρότατες ασθένειες στον άνθρωπο και τα ζώα.
Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη πεθαίνουν από ελονοσία
ετησίως, ενώ ασθένειες που μεταδίδονται αποκλειστικά με κουνούπια, όπως ο
δάγκειος πυρετός, ο κίτρινος πυρετός και ο ιός του δυτικού Νείλου, βρίσκονται
στο στάδιο της εξάπλωσης, με αρκετά περιστατικά ακόμη και στις
ανεπτυγμένες χώρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι, την τελευταία πενταετία, λόγω
της παρουσίας του είδους αυτού, έχουν καταγραφεί εκατοντάδες κρούσματα
(πολλές φορές και θανατηφόρα) από εγκεφαλίτιδες, σε πολλές χώρες της
Ευρώπης (Ιταλία, Γαλλία κα). Παρόλα αυτά, δεν υπάρχουν αρκετές αναφορές
και στοιχεία για την παρουσία του είδους αυτού, καθώς και άλλων σημαντικών
για τη δημόσια υγεία ειδών αιμομυζητικών διπτέρων, στην περιοχή του
Μεσολογγίου, παρόλο που κάθε χρόνο η παρουσία πολλών ειδών είναι
αξιοσημείωτη. Τέλος, θα πρέπει να τονιστεί ότι, για τα περισσότερα από τα
νοσήματα αυτά, η θεραπεία είναι πολύ δύσκολη και επίπονη.
Εκτός από τη μετάδοση ασθενειών, ένα από τα σημαντικότερα
προβλήματα που σχετίζεται άμεσα με κουνούπια είναι η όχληση, καθώς
μπορεί να μειώσει σημαντικά τις δραστηριότητες του ανθρώπου. Σε περιοχές
με μεγάλη ανάπτυξη και παρουσία πληθυσμών αιμομυζητικών διπτέρων η
παραμονή και η εργασία εντός των οικιών και των συναφών χώρων είναι
αδύνατη κατά τους θερμούς μήνες του έτους. Μάλιστα, ορισμένα μέρη συχνά
3 
«ερημώνουν», ανάλογα με το είδος του εντόμου, τόσο την ημέρα όσο και τη
νύχτα κατά τη διάρκεια όλης της καλοκαιρινής περιόδου. Δεν είναι λίγες οι
περιπτώσεις που η έντονη παρουσία των εντόμων αυτών καθιστά
προβληματική την τουριστική, αγροτική ή οικιστική αξιοποίηση ολόκληρων
περιοχών. Η συνηθέστερη επιπλοκή που παρατηρείται σε μεγάλο ποσοστό
του πληθυσμού είναι η αλλεργική αντίδραση στη νύξη, με τις γνωστές πολύ
ενοχλητικές συνέπειες οιδήματος και κνησμού, η οποία σε μερικές
περιπτώσεις μπορεί να είναι πολύ έντονη. Θα πρέπει όμως να τονιστεί ότι, η
υπό μελέτη περιοχή, χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, δοθέντος του ότι η
παρουσία των κουνουπιών (και των άλλων αιμομυζητικών διπτέρων) είναι
έντονη, με αυτονόητες τις άμεσες συνέπειες για τη Δημόσια Υγεία, γεγονός
που επιβεβαιώνεται και από τα πρόσφατα (2012) περιστατικά. 
2. Η ΥΠΟ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ  Με βάση τα έως τώρα στοιχεία, φαίνεται ότι οι περιοχές που ανήκουν
στη δικαιοδοσία του Δήμου Μεσολογγίου, προσφέρονται για την ανάπτυξη
των κουνουπιών και των σκνιπών λόγω της ύπαρξης πολλών και ποικίλλων
εστιών ανάπτυξης. Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι στην περιοχή
διαμένουν χιλιάδες κάτοικοι, και ότι η τουριστική δραστηριότητα είναι
σημαντική, τα είδη αυτά πιθανόν να αποτελέσουν στο άμεσο μέλλον θέμα
μείζονος σημασίας για τις επί μέρους εργασίες στις περιοχές αυτές, όπως
άλλωστε έχει ήδη καταγραφεί σε άλλες τουριστικές περιοχές (π.χ. Επτάνησα,
Αιγαίο), στις οποίες λαμβάνουν χώρα οργανωμένα προγράμματα
αντιμετώπισης.
4 
 Είναι γνωστό ότι τα κουνούπια μιας περιοχής είναι δυνατό να
αναπτύσσονται σε διαφορετικού είδους εστίες όπως:
• Μικρά ή μεγάλα παραθαλάσσια έλη τα οποία τροφοδοτούνται από τα
νερά ποταμών (ρεμάτων) καθώς και λιμνοθάλασσες.
• Παρόχθια τμήματα ποταμών (ρεμάτων) με πλούσια η μέτρια βλάστηση.
• Αρδευτικά ή αποστραγγιστικά αυλάκια ή τάφροι τα οποία δεν έχουν
συντηρηθεί σωστά και παρουσιάζουν μικρή ταχύτητα ροής του νερού
κυρίως λόγω μεγάλης ανάπτυξης υδροχαρών φυτών.
• Συγκεντρώσεις στάσιμων νερών από αρτεσιανά ή από βλάβες στο
δίκτυο ύδρευσης.
• Ανοιχτές δεξαμενές νερού και στέρνες (αξιοσημείωτος αριθμός υπάρχει
και σε αστικές ή περιαστικές περιοχές).
• Εστίες κοντά ή μέσα σε κατοικημένες περιοχές, όπως ανοιχτά βαρέλια
με νερό, στάσιμα νερά σε κήπους, παλιά ελαστικά αυτοκινήτων,
φραγμένες υδρορροές και φρεάτια, ανοικτές αποχετεύσεις σπιτιών κα.
• Πηγάδια, κορμοί δένδρων με νερό κα. 
3. ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ  Εντός των ορίων του δήμου (674,13 τ. χιλ.) περιλαμβάνονται πάνω από
8.000 στρέμματα ορυζώνων, κυρίως στα χωριά Νεοχώρι και Κατοχή, περίπου
45.000 στρέμματα προστατευόμενης ζώνης Natura (Δέλτα Αχελώου, εκβολές
Ευήνου, Νήσοι Εχινάδες, Νήσος Πεταλάς, Αράκυνθος και στενά Κλεισούρας),
ενώ όλη η λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου – Αιτωλικού ανήκει στην συνθήκη
Ramsar. Επίσης, υπάρχουν 50 χιλιόμετρα κοίτης των ποταμών Ευήνου και
Αχελώου, εκτεταμένο δίκτυο άρδευσης στον κάμπο του Μεσολογγίου, του
5 
Ευηνοχωρίου και του πρώην Δήμου Οινιαδών, ενώ υπάρχουν πολλά έλη και
βάλτοι, σημεία ανάπτυξης και δραστηριοποίησης των κουνουπιών.
Επομένως, οι δυνητικές εστίες ανάπτυξης των προνυμφών των κουνουπιών
είναι αναρίθμητες, ποικίλουν σε έκταση, μορφολογία και χαρακτηριστικά, ενώ
οι μεγάλες εκτάσεις περιοχών του δήμου στην ζώνη Natura και Ramsar
επιβάλλουν περιορισμένες παρεμβάσεις. 
Η παντελής έλλειψη εντομολογικών δεδομένων για την περιοχή οδήγησε το 2011 στην συνεργασία του Δήμου Ι. Π. Μεσολογγίου με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με σκοπό την καταγραφή των ειδών και της πληθυσμιακής τους
διακύμανσης καθώς και τον εντοπισμό των κυριότερων εστιών
αναπαραγωγής τους σε διάφορες περιοχές του Δήμου, ώστε να καταστεί
δυνατή στο μέλλον η ολοκληρωμένη καταπολέμηση αυτών με τη μέγιστη
δυνατή αποτελεσματικότητα και τη μικρότερη περιβαλλοντική επιβάρυνση.
Αρχικά, εντοπίστηκαν οι δυνητικές εστίες ανάπτυξης των κουνουπιών σε
όλο το δήμο και τοποθετήθηκαν παγίδες σύλληψης ενήλικων κουνουπιών, όχι
μόνο σε σημεία ανάπτυξης των κουνουπιών (αύλακες, έλη) αλλά και μέσα
στις κατοικημένες περιοχές. Κάθε 20 μέρες λαμβάνονταν δείγματα από τις
παγίδες, αλλά και από τις υδάτινες εστίες, και μεταφέρονταν στο Εργαστήριο
Εντομολογίας και Γεωργικής Ζωολογίας του Τμήματος Γεωπονίας, Φυτικής
Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Εκεί, λάμβανε χώρα καταμέτρηση και προσδιορισμός των ευρεθέντων
ατόμων, με βάση τις σχετικές κλείδες. Στη συνέχεια και με την καθοδήγηση
του Πανεπιστημίου γίνονταν οι απαραίτητοι ψεκασμοί στις εστίες ανάπτυξης
των κουνουπιών σε όλο τον δήμο, καθώς και στα φρεάτια όμβριων υδάτων
της πόλης. Εκτός από τις εφαρμογές εντομοκτόνων, εκθόθηκαν και οδηγίες
6 
για τους δημότες σχετικά με μέτρα προστασίας, ενώ ταυτόχρονα δόθηκαν και
σαφείς οδηγίες για άλλες παρεμβάσεις στις περιοχές δικαιοδοσίας του Δήμου
(παρεμβάσεις σε αυλάκια κα).
Μετά το τέλος της μελέτης από το πανεπιστήμιο το έτος 2011 και 2012
μας δόθηκε αναφορά των ειδών των κουνουπιών που βρέθηκαν σε όλο τον
δήμο. Ταυτόχρονα, τον Αύγουστο του 2012, έλαβε χώρα και παρουσίαση των
αποτελεσμάτων σε συνάντηση με το Δημοτικό Συμβούλιο, σε
προγραμματισμένη ομιλία. Από τα σημαντικότερα είδη που καταγράφηκαν
σας αναφέρουμε το Anopheles sacharovi, το οποίο αποτελεί έναν από τους
σημαντικότερους φορείς της ελονοσίας στη χώρα μας και εντοπίστηκε τόσο
στις ανατολικές όσο και στις δυτικές περιοχές του δήμου (Νεοχώρι και Κατοχή
- περιοχή η οποία κατακλύζεται από ορυζώνες). Επίσης, το Cx.
tritaeniorhynchus, το οποίο αποτελεί απειλή για τη δημόσια υγεία, αφού
θεωρείται ο σπουδαιότερος φορέας της Ιαπωνικής εγκεφαλίτιδας σε περιοχές
της Νοτιοανατολικής Ασίας, βρέθηκε σε παγίδες του πρώην δήμου Οινιαδών
στα δυτικά, δηλαδή σε περιοχές που η κύρια εστία είναι και πάλι οι ορυζώνες.
Τέλος, τα είδη Cx. pipiens και Cx. theileri θεωρούνται δυνητικοί φορείς του Ιού
του Δυτικού Νείλου και μάλιστα το Cx. pipiens καταγράφηκε σχεδόν σε όλα τα
σημεία, αλλά κυρίως σε εντός ή γύρω από αστικές εστίες.  Το 2012, και μετά από την προηγούμενη επιτυχημένη αντιμετώπιση των κουνουπιών, ακολουθήθηκε και πάλι το ίδιο πρόγραμμα καταγραφής των
κουνουπιών σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Ωστόσο, λόγω
οικονομικών δυσχερειών του δήμου υπήρξε καθυστερημένη έναρξη των
ψεκασμών. Έγινε ένας ψεκασμός από 19 έως 21 Ιουλίου από τον δήμο στα
7 
φρεάτια του δήμου και στις εστίες που υποδείχτηκαν από το Πανεπιστήμιο
Θεσσαλίας και αναφέρονται παρακάτω.  Όσο αναφορά την χαρτογράφηση των εστιών ανάπτυξης των κουνουπιών στον δήμο Ι. Π. Μεσολογγίου εξετάστηκαν από το Πανεπιστήμιο
Θεσσαλίας οι εξής περιοχές: 1. Στο Μεσολόγγι εξετάστηκε και βρέθηκε ως η μεγαλύτερη εστία ανάπτυξης των κουνουπιών στην πόλη το αυλάκι του ΜΟΤΙΒΟ, έκτασης
περίπου 10 στρεμμάτων. Τα υπόλοιπα αυλάκια στην περιοχή του
Μεσολογγίου που εξετάστηκαν δεν καταγράφηκαν ως εστίες ανάπτυξης
κουνουπιών. Συγκεκριμένα, εξετάστηκαν το αυλάκι πίσω από το
γηροκομείο, το αυλάκι στην οδό Ναυπάκτου, το αυλάκι πίσω απ’ το
ΚΤΕΟ, το αυλάκι πίσω απ’ το Νοσοκομείο, η περιοχή Πλώσταινα, η
περιοχή στο παλιό κολυμβητήριο, η περιοχή Καλλονή και οι παράκτιες
περιοχές της Τουρλίδας και της Κλείσοβας. Στην περιοχή πίσω απ’ το
νοσοκομείο βρέθηκαν πολλές ιδιόκτητες στέρνες, οι οποίες αποτελούν
μεγάλες εστίες ανάπτυξης κουνουπιών, όπως επίσης και στην οδό
Μάνας. Τέλος, στην περιοχή της Ανατολικής Κλείσοβας (προς ΤΕΙ),
βρέθηκε μεγάλη εστία ανάπτυξης κουνουπιών σε ιδιόκτητο χωράφι λόγω
σπασμένου αγωγού, ενώ στην περιοχή Αλμυράκι βρέθηκαν πολλοί
ιδιόκτητοι κήποι που ποτίζονται το βράδυ. Στους προαναφερόμενους
ιδιοκτήτες έγιναν συστάσεις και δόθηκαν οδηγίες για την εξάλειψη των
εστιών στους χώρους τους. Τέλος, εξετάστηκαν τα αυλάκια προς ΤΕΙ
έκτασης 40 στρεμμάτων περίπου, τα οποία είναι εστίες ανάπτυξης
κουνουπιών όμως δεν ψεκάστηκαν. Να σημειωθεί ότι στις περιοχές
αυτές έλαβαν χώρα ιδιαίτερα συστηματικές δειγματοληψίες για
8 
προνύμφες, με τη χρήση ειδικού dipper. Και σε αυτή την περίπτωση, οι
προνύμφες, στο μέτρο που αυτό κατέστη δυνατό, προσδιορίζονταν και
κατηγοριοποιούνταν με βάση το γένος τους. 2. Στην περιοχή του Αιτωλικού εξετάστηκαν όλα τα αυλάκια πίσω από τον σταθμό του Αιτωλικού, το αυλάκι στον Άγιο Ιωάννη, η περιοχή Ριμπάκια
και η περιοχή Χελωνάρι (περιοχή όπου βρίσκεται το εργοστάσιο γύψου),
χωρίς να βρεθεί εστία ανάπτυξης κουνουπιών. Τα αυλάκια αυτά αν και
έχουν στάσιμο νερό δεν έχουν κουνούπια λόγω της παρουσίας σε αυτά
ψαριών ή/και βατράχων. Επίσης, εξετάστηκε όλη η βορειοδυτική περιοχή του Κεφαλόβρυσου με μόνη εστία ανάπτυξης κουνουπιών το αυλάκι πίσω από συγκεκριμένη οικία (στην ως άνω περιοχή), η οποία και
ψεκάστηκε, έκτασης περίπου 15 στρεμμάτων. Στην περιοχή του
Αιτωλικού εντοπίστηκαν δύο αυλάκια (το ένα πίσω απ’ το σταθμό του
Αιτωλικού και το άλλο πλησίον του εργοστασίου Αμάλθεια), τα οποία
είχαν καθαριστεί από το ΤΟΕΒ και στα οποία είχαν αφεθεί τα αγριόχορτα
στα σημεία αυτά, με κίνδυνο να αναπτυχτούν εστίες εναπόθεσης ωών
από τα ενήλικα κουνούπια. 3. Στην περιοχή του Ευηνοχωρίου πραγματοποιήθηκε έλεγχος και  διαπιστώθηκε ότι πιθανές εστίες κουνουπιών υπάρχουν σε
καλλιεργήσιμες εκτάσεις και ιδιόκτητους χώρους. Έγιναν οι απαραίτητες
συστάσεις και δοθήκαν οδηγίες για τα προσωπικά μέτρα προφύλαξης. Η
μοναδική και σημαντική εστία ανάπτυξης κουνουπιών στην περιοχή είναι
το αυλάκι που διασχίζει το Ευηνοχώρι, έκτασης 10 στρεμμάτων περίπου.
Επίσης, εξετάστηκε το αυλάκι στην πλατεία Νιαβή και το αυλάκι σε
παρακείμενη οικία, χωρίς να βρεθεί καμία εστία ανάπτυξης κουνουπιών.
9 
Τέλος, εξετάστηκε όλη η περιοχή Μπούκα, έκτασης 200 στρεμμάτων, η
οποία έχει πολλές εστίες κουνουπιών όμως δεν κατέστη δυνατόν να
ψεκαστεί ούτε το 2011 ούτε το 2012 λόγω οικονομικών δυσχερειών.
Προτάθηκαν όμως συγκεκριμένες διορθωτικές ενέργειες με την
διαχείριση των υδάτων.
Στο πλαίσιο του προγράμματος που εφαρμόστηκε από τον δήμο σε
συνεργασία με το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, έγινε ενημέρωση των πολιτών για
τα κατάλληλα μέτρα προστασίας από τα κουνούπια με δελτία τύπου που
εξέδωσε ο δήμος, ενώ ενημερώθηκαν προσωπικά από συνεργείο ελέγχου του
δήμου πολίτες με εστίες ανάπτυξης κουνουπιών σε ιδιόκτητους χώρους. Από την μελέτη μας κρίνεται, τέλος, ως επιτακτική ανάγκη η διενέργεια αεροψεκασμών στα πάνω από 8.000 στρέμματα ορυζώνων που βρίσκονται σε όλο το δήμο στην περιοχή Νεοχωρίου και Κατοχής – πρώην Δήμος
Οινιαδών και περιοχή Ευηνοχωρίου (επιβεβαιωμένα από τον ΟΣΔΕ –
Ιανουάριος 2013). Στις περιοχές αυτές έχει γίνει εκτεταμένος έλεγχος όχι μόνο
για την εύρεση κουνουπιών αλλά και των ειδών αυτών (καθώς και άλλων
αιμομυζητικών ειδών). Διαπιστώθηκε ότι το είδος κουνουπιών που επικρατεί
στην περιοχή είναι το Anopheles sacharovi, είδος το οποίο, όπως αναφέρθηκε
και πιο πάνω, είναι ο κύριος φορέας μετάδοσης της ελονοσίας στον άνθρωπο.
Να σημειωθεί ότι κατά το 2012, υπήρχαν επιβεβαιωμένα κρούσματα στην
περιοχή από διάφορες λοιμώξεις που μεταδίδονται στον άνθρωπο από τα
κουνούπια. Το γεγονός αυτό καθιστά επιτακτική την λήψη επιπρόσθετων
μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος, με έμφαση στις περιοχές που
επισημάνθηκαν παραπάνω. 
10  
4. ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ Τα στοιχεία που συλλέχτηκαν χρησιμοποιήθηκαν για την αντιμετώπιση του
προβλήματος των κουνουπιών η οποία περιελάμβανε: 
α) Αναφορά στα είδη των κουνουπιών και στην πληθυσμιακή πυκνότητα αυτών κατά τους μήνες έντονης παρουσίας τους Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 6 είδη κουνουπιών: Anopheles
sacharovi, Ochlerotatus caspius, Culex pipiens, Culex theileri, Culex
tritaeniorhynchus, Culiseta longiareolata. 
Το είδος Cs. longiareolata είναι κατά κύριο λόγο ορνιθόφιλο, ενώ το είδος
Oc. caspius αποτελεί πολύ σοβαρό παράγοντα όχλησης κυρίως στις
ανατολικές περιοχές του Δήμου όπου και βρίσκονται οι βασικότερες εστίες
αναπαραγωγής του (κατακλυζόμενα βοσκοτόπια). Ωστόσο η ακτίνα πτήσης
του είναι αρκετά μεγάλη και μπορεί να επηρεάσει και άλλες περιοχές και για το
λόγο αυτό έχει εντοπιστεί και εντός της πόλης του Μεσολογγίου αν και εστίες
αναπαραγωγής των προνυμφών δεν εντοπίστηκαν κοντά ή γύρω από την
πόλη. 
Το είδος An. sacharovi αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους φορείς
της ελονοσίας στη χώρα μας. Εντοπίστηκε τόσο στις ανατολικές όσο και στις
δυτικές περιοχές του δήμου χωρίς όμως να εμφανίζεται εντός της πόλης του
Μεσολογγίου. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το είδος αυτό, όπως και άλλα είδη
του γένους Anopheles, ευνοείται στην ανάπτυξή του από την παρουσία
στάσιμων υδάτινων επιφανειών με οργανική ύλη («κρούστα»), γεγονός που
11 
καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη την αντιμετώπισή του με τα συνήθη εντομοκτόνα
(ρυθμιστές ανάπτυξης, μικροβιακά).
Το Cx. tritaeniorhynchus εντοπίστηκε πρώτη φορά στη χώρα μας το
2003 στο εθνικό πάρκο του Μαραθώνα. Αποτελεί απειλή για τη δημόσια υγεία
αφού θεωρείται ο σπουδαιότερος φορέας της Ιαπωνικής εγκεφαλίτιδας σε
περιοχές της Νοτιοανατολικής Ασίας. Έχει βρεθεί σε παγίδες του πρώην
δήμου Οινιαδών στα δυτικά, δηλαδή σε περιοχές που η κύρια εστία είναι οι
ορυζώνες. Να σημειωθεί ότι, με βάση τα έως τώρα στοιχεία, το είδος αυτό
βρίσκεται στο στάδιο της εξάπλωσης σε πολλές περιοχές της χώρας, ακόμα
και σε αστικές περιοχές.
Τα είδη Cx. pipiens και Cx. theileri θεωρούνται δυνητικοί φορείς του Ιού
του Δυτικού Νείλου και μάλιστα το Cx. pipiens καταγράφηκε σχεδόν σε όλα τα
σημεία, αλλά κυρίως σε εντός ή γύρω από αστικές εστίες. Τέλος, το Ασιατικό
κουνούπι τίγρης Aedes albobictus, σοβαρός φορέας περισσότερων από 20
ασθενειών, δεν εντοπίστηκε σε κανένα σημείο του Δήμου Ι. Π. Μεσολογγίου.
Να σημειωθεί ότι, ειδικά για το είδος αυτό, χρησιμοποιήθηκαν παγίδες
«ωοτοκίας» (γλαστράκια) οι οποίες τοποθετήθηκαν σε διάφορες περιοχές,
χωρίς όμως να καταγραφούν άτομα του A. albopictus. Βρέθηκαν, επίσης, και
τα παρακάτω αιμομυζητικά και μη είδη διπτέρων σε μικρούς όμως αριθμούς:
Culicoides sp., Phlebotomus sp., Chironomus sp. και Stomoxys calcitrans.
Πολλά από τα είδη αυτά, και ειδικότερα τα Chironomidae μπορεί να
προκαλέσουν λανθανσμένα «συναγερμό» για επεμβάσεις με εντομοκτόνα,
ενώ για άλλα (π.χ. σκνίπες) η καταπολέμηση δεν καλύπτεται από τη συνήθη
προνυμφοκτονία που λαμβάνει χώρα για τα κουνούπια. Να σημειωθεί ότι,
κατά τη διάρκεια των επεμβάσεων με εντομοκτόνα, έγινε ειδική μνεία έτσι
12 
ώστε να χρησιμοποιηθούν εγκεκριμένα εντομοκτόνα τα οποία ήσαν τα
κατάλληλα στην κάθε περίπτωση (π.χ. diflubenzuron σε υδάτινες επιφάνειες
σε περιαστικές περιοχές, Β.t.i. σε προστατευόμενες ζώνες κα). 
β) Κατασκευή ειδικών χαρτών με στόχο την επίγεια παρακολούθηση της εξέλιξης των ατελών σταδίων αλλά και την ακριβή υπόδειξη των επιφανειών ψεκασμού. 
Με βάση τη χωρο-χρονοδιάταξη των συλλήψεων, αλλά και των επί μέρους
δειγματοληψιών, παρατηρείται ότι η παρουσία των κουνουπιών είναι ιδιαίτερα
έντονη σε ορισμένες περιοχές, ενώ σε άλλες δεν καταγράφονται μεγάλοι
αριθμοί. Επιπροσθέτως, η διάταξη διαφέρει από περιοχή σε περιοχή. Γενικά,
η παρουσία των κουνουπιών ήταν αξιοσημείωτη στην περιοχή του Αιτωλικού,
καθώς και σε άλλες περιοχές οι οποίες βρίσκονται εκτός του αστικού ιστού,
όπως οι περιοχές στις οποίες καλλιεργείται το ρύζι. 
γ) Δημιουργία ερωτηματολογίων μελέτης καταπολέμησης των κουνουπιών τα οποία μοιράστηκαν μετά τις επεμβάσεις σε πολίτες του δήμου Ι. Π. Μεσολογγίου. 
Κατά το διάστημα της παρούσας μελέτης, δημιουργήθηκαν και
διανεμήθηκαν ερωτηματολόγια, σε δημότες (μη αιρετούς), με σκοπό την
επισήμανση και καταγραφή των απόψεων των πολιτών για τις ευρύτερες
δράσεις της αντιμετώπισης των κουνουπιών. Τα ερωτηματολόγια είχαν την
παρακάτω μορφή: 
13  
ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΜΕΛΕΤΗΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΚΟΥΝΟΥΠΙΩΝ
ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ Ι.Π. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ 
Επώνυμο: 
Όνομα:
Περιοχή κατοικίας:
Τηλέφωνο:
Ημερομηνία συμπλήρωσης ερωτηματολογίου: 
Ερωτήσεις
1.   Η όχληση από τα κουνούπια είναι η ίδια συγκριτικά με πέρυσι στην περιοχή
κατοικίας σας;    
                          Ίδια             Δεν ξέρω/Δεν θυμάμαι    
2. Πότε παρατηρείτε κυρίως κουνούπια; Ημέρα                 Νύχτα               Όλη την ημέρα          Δεν ξέρω/Δεν θυμάμαι    
3. Ποιόν μήνα η όχληση από τα κουνούπια ήταν μεγαλύτερη; Μάιος                   Ιούνιος                 Ιούλιος              Αύγουστος          Άλλος
μήνας (συμπληρώστε)………………         Δεν ξέρω/Δεν θυμάμαι    
4. Πώς αντιμετωπίζετε το πρόβλημα των κουνουπιών σε προσωπικό επίπεδο;
14 
Σήτες        Αντικουνουπικές συσκευές (φιδάκι, ταμπλέτα κα)      Απωθητικά
κουνουπιών (με επάλειψη)        Άλλο (συμπληρώστε) ……………    Δεν ξέρω/Δεν
θυμάμαι   
5. Είχατε ποτέ αλλεργικές αντιδράσεις από τσίμπημα κουνουπιού; Ναι                                   Όχι                                         Δεν ξέρω/Δεν θυμάμαι    
6.    Ανάμεσα στα κουνούπια που παρατηρείτε, βλέπετε κουνούπια που δεν τσιμπάνε; 
Ποτέ                    Σπάνια                     Συχνά                Δεν ξέρω/Δεν θυμάμαι    
7. Θεωρείτε ότι τα μέτρα που πήρε ο Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου ήταν αποτελεσματικά;
Ναι                       Όχι                        Ίσως                   Δεν ξέρω/Δεν θυμάμαι      
Με βάση την έρευνα που διεξήχθη κατά την θερινή περίοδο του έτους
2011, τα στατιστικά αποτελέσματα μετά από την συμπλήρωση
ερωτηματολογίου σχετικά με την καταπολέμηση κουνουπιών έχουν ως εξής:
Στην περιοχή του Ευηνοχωρίου, το 70% των ερωτηθέντων στην
ερώτηση ‘’ η όχληση από τα κουνούπια είναι ίδια συγκριτικά με πέρυσι στην
περιοχή κατοικία σας;’’ απάντησαν πως η όχληση ήταν η ίδια. Στην ερώτηση
για το πότε παρατηρούν κουνούπια το 100% των ερωτηθέντων απάντησαν
την νύχτα και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες (Ιούνιος, Ιούλιο, Αύγουστο).
Στην ερώτηση ‘’πώς αντιμετωπίζετε το πρόβλημα των κουνουπιών σε
15 
προσωπικό επίπεδο;’’ Το 90% των ερωτηθέντων απάντησαν με σήτες και
απωθητικά κουνουπιών (με επάλειψη). Στην ερώτηση ‘’είχατε ποτέ αλλεργικές
αντιδράσεις από τσίμπημα κουνουπιού’’, τα αποτελέσματα είναι ισόποσα.
Στην ερώτηση ‘’ανάμεσα στα κουνούπια που παρατηρείτε, βλέπετε κουνούπια
που δεν τσιμπάνε;’’, το 90% απάντησε ‘’δεν ξέρω, δεν θυμάμαι’’. Τέλος, στην
ερώτηση ‘’θεωρείτε τα μέτρα που πήρε ο Δήμος Ι. Π. Μεσολογγίου  ήταν
αποτελεσματικά;’’, το 80% των ερωτηθέντων δεν ήταν ικανοποιημένο με τα
μέτρα αυτά.
Στην περιοχή του Μεσολογγίου, το 80% των ερωτηθέντων θεωρεί πως
η όχληση από τα κουνούπια στην περιοχή κατοικίας τους είναι μικρότερη από
το προηγούμενο έτος.Αναφορικά με την περίοδο παρατήρησης των
κουνουπιών όλοι απάντησαν πως βλέπουν κουνούπια κατά την διάρκεια της
νύχτας μόνο, ενώ στην ερώτηση για το ποιον μήνα η όχληση από τα
κουνούπια είναι μεγαλύτερη τα αποτελέσματα ήταν ισόποσα μεταξύ Μαΐου και
Ιουλίου. Στην ερώτηση για το πώς αντιμετωπίζουν το πρόβλημα των
κουνουπιών σε προσωπικό επίπεδο, και εδώ το 90% απάντησε με σήτες και
απωθητικά κουνουπιών (με επάλειψη), ενώ το 80% περίπου αυτών δεν έχει
παρατηρήσει ποτέ αλλεργικές αντιδράσεις από τσίμπημα κουνουπιού. Στην
ερώτηση αν έχουν παρατηρήσει κουνούπια που δεν τσιμπάνε, οι απαντήσεις
ήταν ισόποσα κατανεμημένες ανάμεσα στις επιλογές ‘’σπάνια’’ και ‘’δεν ξέρω,
δεν θυμάμαι’’. Τέλος, στην τελευταία ερώτηση του ερωτηματολογίου για το
κατά πόσο θεωρούν ότι τα μέτρα που πήρε ο Δήμος Ι. Π. Μεσολογγίου ήταν
αποτελεσματικά, το 60% απάντησε ‘’δεν ξέρω, δεν θυμάμαι’’, ενώ το 40%
ήταν ικανοποιημένο με τα μέτρα.
16 
Στην περιοχή των Οινιαδών, το 90% των ερωτηθέντων θεωρούν πως η
όχληση από τα κουνούπια παραμένει ίδια σε σύγκριση με το προηγούμενο
έτος. Το 70% αυτών παρατηρούν κουνούπια κατά την διάρκεια της νύχτας και
κατά τον μήνα Ιούλιο. Όσον αφορά τα μέτρα ατομικής προστασίας που
λαμβάνουν το 100% χρησιμοποιεί σήτες. Στην ερώτηση αν είχαν ποτέ
αλλεργικές αντιδράσεις από τσίμπημα κουνουπιού, κανένας από αυτούς δεν
είχε, ενώ στην ερώτηση αν βλέπουν κουνούπια που δεν τσιμπάνε, οι
απαντήσεις είναι ισόποσα κατανεμημένες στις απαντήσεις ‘’ποτέ’’ και
‘’σπάνια’’. Τέλος, το 80% των ερωτηθέντων θεωρούν τα μέτρα που έλαβε ο
Δήμος Ι. Π. Μεσολογγίου αποτελεσματικά.
Στην περιοχή του Αιτωλικού, το 80% περίπου των ερωτηθέντων θεωρεί
την όχληση από τα κουνούπια μικρότερη από το προηγούμενο έτος. Ένα
μεγάλο ποσοστό αυτών (περίπου το 70%) παρατηρεί κουνούπια κατά την
διάρκεια της νύχτας και ιδιαιτέρως τον Ιούλιο. Στην ερώτηση για το πώς
αντιμετωπίζουν το πρόβλημα των κουνουπιών παρατηρούμε πως και εδώ τα
μέτρα που επιλέγονται είναι οι σήτες και τα απωθητικά κουνουπιών (με
επάλειψη) από το μεγαλύτερο ποσοστό των ερωτηθέντων (80%). Το ίδιο
ποσοστό αναφέρει πως δεν είχε ποτέ αλλεργικές αντιδράσεις από τσίμπημα
κουνουπιού, ενώ το 60% δήλωσε πως σπάνια παρατηρεί κουνούπια που δεν
τσιμπάνε. Τέλος, το 70% θεωρεί ότι τα μέτρα που πήρε ο Δήμος Ι. Π.
Μεσολογγίου ήταν αποτελεσματικά.     
17 
Πίνακας 1. Είδη κουνουπιών στην υπό μελέτη περιοχή. 
Είδος/Περιοχή Μεσολόγγι Αιτωλικό Ευηνοχώρι Οινιάδες Σύνολο
Ο. caspius 1276 557 45 3101 4979
C. pipiens 4134 4090 1752 2754 12730
Culicoides spp. 5 9 7 118 139
Anopheles spp. 0 2 2 88 92
Phlebotomus spp. 151 44 26 47 268
C. longiareolata 542 0 0 80 622
C. richiardi 4 6 12 10 32
Aedes spp. 0 12 4 14 30
S. calcitrans 0 5 55 2 62
Cx. Tritaeiniorhynchus 3 15 17 137 172
Cx. Theileri 78 46 46 411 581           
18  
Εικ. 1. Τα σημεία δειγματοληψίας              


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ, τα σχόλιά σας να μην περιέχουν βωμολοχίες, να μην είναι γραμμένα σε greeklish και με κεφαλαία γράμματα. Σε διαφορετική περίπτωση θα διαγράφονται. Ανώνυμα σχόλια δεν γίνονται δεκτά.