Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Εορτάστηκε ο Άγιος Νικόλαος ο Κρεμαστός

Γιορτάστηκε και φέτος με λαμπρότητα και κατάνυξη, η γιορτή του Αγίου Νικολάου Κρεμαστού, το διήμερο 19-20 Μαΐου.
Αυτό που γίνεται τα τελευταία χρόνια δεν έχει προηγούμενο. Ο κόσμος να συρρέει μέσα στο πουθενά, να κάνει το δύσκολο, εύκολο, μόνο και μόνο να νιώσει αυτή την διαφορετικότητα, για τον εαυτό του και την ψυχή του για λίγες μόνο ώρες, προσπαθώντας να ξεφύγει από την καθημερινότητα......
Εάν έβλεπε κανείς τα πρόσωπα αυτών των ανθρώπων θα πίστευε, ότι ζει σε άλλη χώρα. Η απλότητα, η καλοσύνη, η ακούραστη προσπάθεια, η ευγένεια, ο καλός λόγος, που τους κάνει εντελώς ξεχωριστούς. Φανταστείτε λοιπόν, τα μέλη της εθελοντικής ομάδας, πόσο ξεχωριστά είναι και πόσο υπερήφανα, για το έργο που έχουν επιτελέσει και που θα συνεχίζουν να επιτελούν.
Φέτος, η παραμονή της γιορτής του Αγίου, θα μείνει στη μνήμη όλων μας ξεχωριστή, για πολλούς λόγους. Ο Εσπερινός, χοροστατούντος του ιερωμένου πατήρ Παύλου, συνεπικουρούμενος από τις όμορφες φωνές των ψαλτών και μελών μας, τα ανάμενα κεριά, οι Άρτοι αναπαυμένοι στο χώμα, η παρέμβαση της ομάδος να απομακρύνει όλες τις εικόνες που δεν είχαν σχέση με το μνημείο, (κατ’ εντολή της αρχαιολογικής υπηρεσίας), αναδεικνύοντας έτσι την άγρια λιτότητα του χώρου. Η τεράστια ελληνική σημαία που κυμάτιζε, έκανε εντύπωση. Η ασταμάτητη βροχή, δεν εμπόδισε δεκάδες να συρρέουν συνέχεια. Η εικόνα, να ξεπροβάλουν από την απέναντι πλευρά του λόφου, σαν κουκίδες μέσα στο άπειρο, αξεπέραστη …. Όλοι μας χάσαμε το στοίχημα, ότι κάθε φορά που φαινόταν κάποιοι, ήταν και οι τελευταίοι.
Το μικρό ατύχημα με το κοριτσάκι, που γλίστρησε και σταμάτησε μετά από αρκετά μέτρα σε ένα βράχο, ελάχιστα πριν το γκρεμό. Κανείς τόσα χρόνια δεν τον είχε παρατηρήσει ποτέ, (ήταν εκεί από πάντα ή ξαφνικά βρέθηκε εκεί για να προστατέψει το παιδί); Η απεγνωσμένη κραυγή της μάνας, που μας συγκλόνισε όλους και όμως το παιδί, δεν έπαθε το παραμικρό. Η ομάδα επισκέφτηκε την μικρή Μαρία στο σπίτι της και ευτυχώς ήταν μια χαρά, εκτός από μια μικρή γρατσουνιά στο προσωπάκι της. Παρόλα αυτά η μικρή είπε, ότι θέλει να ξαναπάει εκεί. Η εθελοντική ομάδα της χάρισε την εικόνα του Αγίου και της ευχήθηκε να είναι πάντα τυχερή σε όλη της τη ζωή.
Το ξανάλεμε, επειδή εμείς γνωρίζουμε διάφορες καταστάσεις που έχουν διαδραματιστεί εκεί πάνω. Η παρουσία του Αγίου είναι έντονη και δεν μας αφήνει ποτέ μόνους και απροστάτευτους.
Κατά τη διάρκεια του Εσπερινού, η εθελοντική ομάδα ενημέρωσε για τα δρώμενα το χρόνο που πέρασε (συνόδευσε και ανέβασε όπως είχε υποσχεθεί τον προϊστάμενο της 22ης εφορίας βυζαντινών μνημείων, την επιστολή προς την ΤΕΡΝΑ να φτιάξει το δρόμο, την απομάκρυνση του τεράστιου βράχου που εμπόδιζε το στενό πέρασμα κλπ). Έκανε ένα μικρό φιλολογικό μνημόσυνο για το Θανάση Παλιούρα και τον Χρήστο Μπογιατζή και στο τέλος, έκαμε παράκληση στον ΑΓΙΟ, μέσω του Ιερέα, να δώσει δύναμη και υγεία σε δυο μέλη της ομάδος μας, τον ΧΡΗΣΤΟ από τα Ελληνικά και το Θόδωρο από το Αιτωλικό, γιατί φέτος μας έλειψαν πολύ.
Η μεγάλη εντύπωση και συνάμα φοβερή έκπληξη, ήταν το βράδυ της μεγάλης αγρυπνίας, Η στάση, ο σεβασμός και το επίπεδο που έδειξαν τα νεότερα παιδιά, κορίτσια και αγόρια της ομάδας, (50 τον αριθμό), παρά την παρουσία του μεγαλύτερου σε ηλικία στελέχους της ομάδας και του αντιδημάρχου Αιτωλικού, ήταν καταπληκτική. Τα μέλη ανέδειξαν έναν εξαιρετικό νέο υπεύθυνο του χώρου και της βραδιάς, που τα κατάφερε περίφημα. Είχε μεριμνήσει για φαγητό και ποτό για όλους. Το ενθαρρυντικό μάλιστα της όλης ιστορίας είναι, το ύφος και το ήθος των νέων παιδιών, που αποδεικνύει περίτρανα, ότι υπάρχει και συνέχεια.
Και η μεγαλύτερη ακόμα έκπληξη την άλλη μέρα, το πρωί της Θειας λειτουργίας, ήταν όλα άψογα και καθαρά. Μια λέξη μπορεί να απεικονίσει την πραγματικότητα, τέλεια.
ΜΠΡΑΒΟ ΠΑΙΔΙΑ, ΕΤΣΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΤΕ.
Ανήμερα της γιορτής ξεκίνησε μια άλλη έκπληξη. Στο μοναστήρι προσήλθαν δύο ιερείς, ο πάτερ Λαυρέντιος και ο πάτερ Θεόδωρος. Η μυσταγωγία, η κατάνυξη και το ταξίδι στα όμορφα μονοπάτια της Χριστιανοσύνης, που δεν είχαν καμιά σχέση με τα δύσβατα μονοπάτια της διαδρομής, μας έκαναν να φύγουμε ελαφρύτεροι, πνευματικά και σωματικά.
Τέλος, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον δήμαρχο, τον αντιδήμαρχο και τον πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου, για την προσπάθεια να καλυτερεύσουν λίγο την διαδρομή, αλλά πολύ περισσότερο, ότι δεν μας αγνόησαν, καθώς και για την παρουσία τους στη γιορτή.
Φυσικά την Μητρόπολη, την έγκριτη εφημερίδα ΑΙΧΜΗ και όλους όσους συνέβαλαν με κάθε τρόπο, σε αυτό το διήμερο των εορταστικών εκδηλώσεων.
Για το τέλος, αφήσαμε αυτούς τους καταπληκτικούς συνοδοιπόρους – πιστούς του Αρακύνθου, που κάθε χρόνο κατακλύζουν, μέσα και έξω το μοναστήρι και αφειδώς μας δείχνουν το σεβασμό, την αγάπη, μα πάνω από όλα την εμπιστοσύνη τους, εξ ου και η αξιόλογη οικονομική συνεισφορά τους, για να συνεχίσουμε το έργο μας.
Ευχόμαστε Χρόνια Πολλά με Υγεία, σε όλους και του χρόνου περισσότεροι.
Η αγκαλιά του ΑΙ ΝΙΚΟΛΑ και της εθελοντικής ομάδας είναι μεγάλη.
ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΡΕΜΑΣΤΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: