Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Εισαγγελέας για το παράνομο ψάρεμα στη λιμνοθάλασσα


Την έναρξη επείγουσας διοικητικής εξέτασης για το θέμα της παράνομης αλιείας με χρήση βολκών στη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου, διέταξε ο εισαγγελέας Μεσολογγίου, κατόπιν δημοσιεύματος της «Σ» που ακολούθησε καταγγελία του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Νεοχωρίου Οινιαδών.
Η συνεχιζόμενη παράνομη αλιεία στη λιμνοθάλασσα καταστρέφει εδώ και χρόνια το γόνο των ψαριών, με αποτέλεσμα τα ψάρια να κινδυνεύουν με ολοκληρωτικό αφανισμό.......

Το δημοσίευμα στο φύλλο της 12ης Νοεμβρίου της «Σ» είχε προκύψει κατόπιν επώνυμης καταγγελίας που μας έγινε από τον πρόεδρο του περιβαλλοντικού συλλόγου, Ναπολέων Παπαδάτο. Το θέμα έφτασε και στα αυτιά του αρμόδιου εισαγγελέα Μεσολογγίου, ο οποίος ζήτησε να έχει συνάντηση με τον κ. Παπαδάτο κατά την οποία ενημερώθηκε για την έκταση του προβλήματος. Η μέθοδος αλιείας με βολκούς που πραγματοποιείται στην περιοχή, εγκλωβίζει όλα τα ψάρια, ακόμα και τον γόνο, με αποτέλεσμα ο πληθυσμός να μην ανανεώνεται και να μειώνεται συνεχώς.
Κατόπιν της ενημέρωσης την οποία έλαβε, ο κ. εισαγγελέας διέταξε επείγουσα διοικητική εξέταση, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα σε 10 ημέρες. Η παράνομη αλιεία γίνεται εδώ και χρόνια από πολύ μικρό αριθμό ψαράδων, εξαιτίας όμως της μεγάλης έκτασής της, οι επιπτώσεις που έχει είναι σοβαρότατες. Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος έχει αναδείξει και στο παρελθόν το θέμα, οι προσπάθειες της πολιτείας όμως έως τώρα δεν έχουν αποδώσει και το πρόβλημα παραμένει. Ευελπιστούμε ότι κατόπιν της παρέμβασης του ίδιου του εισαγγελέα, αυτό θα αλλάξει.
Ναπολέων Παπαδάτος, πρόεδρος Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Νεοχωρίου Οινιαδών
«Ως περιβαλλοντικός σύλλογος, αποτιμούμε ως θετική την παρέμβαση του εισαγγελέα και ελπίζουμε ότι θα δικαιώσει τις ενέργειές που κάνουμε εδώ και τόσα χρόνια. Το θέμα αυτό χρονίζει και ούτε λίγο ούτε πολύ η παρανομία έχει φτάσει να θεωρείται σχεδόν ως «κεκτημένο δικαίωμα». Η πραγματική δικαίωση για εμάς θα έρθει όταν σταματήσει η παράνομη αλιεία, κάτι το οποίο δεν έχει καταστεί εφικτό από τις έως τώρα ενέργειες του λιμενικού, ίσα-ίσα αυξάνεται, καθώς υπολογίζουμε ότι τα κέρδη είναι τεράστια».
Κώστας Καρακώστας, εφημερίδα «Συνείδηση»

Δεν υπάρχουν σχόλια: