Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Η Λαϊκή Συσπείρωση για το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Μεσολογγίου


Προσθήκη λεζάντας
 Ψηφίστηκε στην 8η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (30/3/2011) κατά πλειοψηφία το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου.
Το τεχνικό πρόγραμμα περιλαμβάνει όλα τα συνεχιζόμενα έργα (3.871.374,76 ευρώ, με πιστώσεις περίπου30% από ίδιους πόρους και κατά 70  % άλλες χρηματοδοτήσεις) και νέα έργα συνολικού κόστους  63.544.377 ευρώ.........
με ελάχιστες πιστώσεις από ΣΑΤΑ ( 1.140.000 e), ίδιους πόρους και από δωρεές (1.050.000 e) που είναι οι σίγουρες και οι υπόλοιπες από διάφορα προγράμματα που μάλλον δύσκολα θα εκταμιευτούν διότι: α) Στην υπουργική απόφαση « Οδηγίες για την κατάρτιση Προϋπολογισμού των δήμων οικ. Έτους 2011» αναφέρεται ότι επιχορηγήσεις από τον προϋπολογισμό  Δημοσίων Επενδύσεων του έτους 2011 δεν θα προβλεφθούν ( άρθρο 4  παρ. 10) παρόλο που στον προϋπολογισμό προϋπολογίζονται 710 εκατομμύρια. Β) Η κυβέρνηση αποφάσισε την επιπλέον μείωση χρηματοδότησης προς την τοπική διοίκηση για κάθε ένα έτος από το 2011- 2013, (επικαιροποιημένο μνημόνιο 8ος του 2010). Γ) Παρακρατεί το 10% της πενιχρής κρατικής χρηματοδότησης των δήμων και περιφερειών ως « μαξιλάρι» για την περίπτωση μη επίτευξης του στόχου του προϋπολογισμού με βάση το μνημόνιο.
Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ δεν ψήφισε το τεχνικό πρόγραμμα , όχι γιατί δεν συμφωνεί να γίνουν τα περισσότερα τουλάχιστον έργα, αλλά γιατί:
 1. Δεν υπήρξε ουσιαστική εισηγητική έκθεση που να αποσαφηνίζει την γενική φιλοσοφία της κατάρτισης του τεχνικού προγράμματος απλώς έγινε μια συσσώρευση- ευχολόγιο -όλων των προτάσεων παλαιών και νέων.
 2. Καμία ανάλυση της κατάστασης των συνεχιζόμενων έργων (φάση κατασκευής, ποσοστό εκταμίευσης  , σωστή κατασκευή, οικονομική διαφάνεια).
 3. Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΙΑΦΩΝΕΙ ΡΙΖΙΚΑ ΣΤΟ ΠΟΙΟΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΑ ΕΡΓΑ,  ΠΟΙΟΣ ΤΑ ΕΠΙΛΕΓΕΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΝΤΑΙ.
 Θεωρούμε ότι πρέπει να κατοχυρωθούν ως κοινωνικά αγαθά το νερό, η παροχή υγείας, παιδείας, κοινωνικής πρόνοιας  και να παρέχονται δωρεάν χωρίς καμία επιχειρηματική δράση. Οι υποδομές (έργα οδοποιίας, ύδρευσης, αποχέτευσης, βιολογικών καθαρισμών, είναι υποχρέωση του κράτους . Η επικοινωνία , οι μεταφορές, η ενέργεια, πρέπει να παρέχονται με φτηνά τιμολόγια και κατάργηση του ΦΠΑ.
Θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός και κρατικοί φορείς , θα σχεδιάζουν, θα κατασκευάζουν και θα διαχειρίζονται έργα σύμφωνα με τα προβλήματα και τις ανάγκες των εργαζομένων.
Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ πρότεινε να γίνει μια συγκεκριμένη επιλογή έργων που θα κάλυπταν ανάγκες ύδρευσης, αποχέτευσης, βιολογικών καθαρισμών (προβληματικοί και οι δύο Μεσολογγίου, Αιτωλικού), κατασκευής  ΧΥΤΥ , (ο ΧΥΤΑ Μεσολογγίου σύντομα σε δυο τρία χρόνια θα έχει κορεστεί , άρα είμαστε πολύ πίσω χρονικά από τη χωροθέτηση, σχεδιασμό και κατασκευή ΧΥΤΥ). ¨Όπως επίσης πρέπει να γίνει διάθεση  ανάλογων ποσών στις δημοτικές και τοπικές κοινότητες για μικροέργα που όμως λύνουν καθημερινά προβλήματα.
Όλα τα συνεχιζόμενα έργα και τα προς παράδοση να ελεγχθούν από διαπαραταξιακή επιτροπή που θα πλαισιωθεί με τεχνικούς  υπαλλήλους του δήμου.
Σχετικά με τη χρηματοδότηση:
Επειδή:
     Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με βοηθούς το ΛΑΟΣ & ΝΔ αποφάσισαν να  πτωχύνουν το λαό ,πετσοκόβοντας μισθούς , συντάξεις , υποχρηματοδοτώντας   την τοπική διοίκηση , υποχρηματοδοτώντας και εμπορευματοποιώντας υγεία, παιδεία, κοινωνική πρόνοια, , συνθλίβοντας μικρέμπορους μικροεπαγγελματίες και εξαθλιώνοντας αγρότες και ψαράδες
       Είναι οι ίδιοι που , κατά καιρούς, ιδρύουν όπου θέλουν τα εφετεία , τα αρχαιολογικά μουσεία , τα πανεπιστήμια, κλείνουν τα στρατόπεδα, κλείνουν σχολεία , κλείνοντας πονηρά το μάτι στις τοπικές κοινωνίες προσπαθώντας να  διαχειριστούν το πολιτικό κόστος, κάνουν ξέφραγο αμπέλι τη χώρα για τους ΝΑΤΟικούς.
       Και   από μόνοι τους δεν πρόκειται να αλλάξουν πολιτική, θα πρέπει εμείς( όσοι θιγόμαστε από αυτή την πολιτική) να μην τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί.
Συγκεκριμένα ο δήμος κινητοποιώντας όλους του δημότες κόντρα στα μνημόνια της πτώχευσης του λαού να απαιτήσει από την κυβέρνηση:
Α. Την επιστροφή όλου του ποσού που αυθαίρετα έχει παρακρατήσει χρόνια τώρα από την τοπική διοίκηση και αντιστοιχεί στο δήμο μας (με βάση τον πληθυσμό του) ένα ποσό της τάξης των 40.000.000 ε.
Β. Την επαρκή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό (και όχι από επιμέρους φόρους) ώστε οι δήμοι να καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες τους. ( Σήμερα η χρηματοδότηση των δήμων είναι περίπου στο 3,5% του προϋπολογισμού, ποσά ψίχουλα μπροστά στα 97 δις των τραπεζών).
Γ) Κεντρικό σχεδιασμό από  κρατικούς φορείς που θα σχεδιάζουν, θα κατασκευάζουν και θα διαχειρίζονται έργα σύμφωνα με τα προβλήματα και τις ανάγκες των εργαζομένων.
 ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ 4/4/20011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ, τα σχόλιά σας να μην περιέχουν βωμολοχίες, να μην είναι γραμμένα σε greeklish και με κεφαλαία γράμματα. Σε διαφορετική περίπτωση θα διαγράφονται. Ανώνυμα σχόλια δεν γίνονται δεκτά.