Aπό την 1η Απριλίου 2011 θα τεθεί σε ισχύ το μέτρο του Υπουργείου Οικονομικών που προβλέπει την υποχρεωτική εξόφληση συναλλαγών άνω των 1.500 ευρώ μέσω τραπεζών, πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών.
Από 1ης Απριλίου επίσης οι συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων για ποσά άνω των 3.000 ευρώ θα γίνονται υποχρεωτικά μέσω ειδικών τραπεζικών λογαριασμών.......
Από 1ης Απριλίου επίσης οι συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων για ποσά άνω των 3.000 ευρώ θα γίνονται υποχρεωτικά μέσω ειδικών τραπεζικών λογαριασμών.......
Όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών Δ. Γεωργακόπουλος στη ΝΕΤ, η σχετική ρύθμιση θα συμπεριληφθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο και θα προβλέπει τα εξής:
Τα φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 1.500 ευρώ και άνω που εκδίδονται για πώληση αγαθών ή παροχή υπηρεσιών σε ιδιώτες εξοφλούνται από τους λήπτες τους, αγοραστές των αγαθών ή των υπηρεσιών, μέσω τράπεζας με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες και με επιταγές. Δεν επιτρέπεται εξόφληση των στοιχείων αυτών με μετρητά.
Το βάρος της απόδειξης της συναλλαγής φέρει και ο λήπτης του φορολογικού στοιχείου και οφείλει να επιβεβαιώνει από ηλεκτρονική βάση δεδομένων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών και την ακρίβεια των στοιχείων του αντισυμβαλλόμενου εκδότη για φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας άνω των 3.000 ευρώ.
Για συναλλαγές επιτηδευματιών συνολικής αξίας άνω των 3.000 ευρώ με άλλους επιτηδευματίες τα δεδομένα των φορολογικών στοιχείων που εκδίδονται διαβιβάζονται ηλεκτρονικά σε κεντρική βάση δεδομένων του Υπουργείου Οικονομικών.
Φορολογικά στοιχεία ή λοιπά έγγραφα που εκδίδονται ή συντάσσονται αντί φορολογικών στοιχείων, συνολικής αξίας άνω των 3.000 ευρώ, τα οποία εκδίδονται για συναλλαγές μεταξύ επιτηδευματιών εξοφλούνται μέσω επαγγελματικών τραπεζικών λογαριασμών του εκδότη πωλητή αγαθών ή υπηρεσιών και του λήπτη των αντίστοιχων στοιχείων ή επιταγών που εξοφλούνται μέσω των ίδιων λογαριασμών, οι οποίοι διασυνδέονται με ασφαλή ηλεκτρονική βάση δεδομένων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ, τα σχόλιά σας να μην περιέχουν βωμολοχίες, να μην είναι γραμμένα σε greeklish και με κεφαλαία γράμματα. Σε διαφορετική περίπτωση θα διαγράφονται. Ανώνυμα σχόλια δεν γίνονται δεκτά.