Πιθανά και εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα πετρελαίου στην Ελλάδα μπορούν να δώσουν από 3 έως 5 δισεκατομμύρια βαρέλια, που μπορούν να καλύψουν τις ενεργειακές μας ανάγκες για 35 - 40 χρόνια...
Αυτή είναι η τεκμηριωμένη άποψη –χρόνια τώρα - του καθηγητή γεωλογίας Αντώνη Φώσκολου . Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του: Πρόκειται για κοιτάσματα που βρίσκονται ανατολικά του Πρίνου (Σταυρός, Μαρώνεια, Σάπες, East Θάσος κ.ά), τα οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις μπορούν να δώσουν από 900 έως 1 δισεκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου. Σημαντικά ωστόσο είναι τα κοιτάσματα που υπάρχουν στη Δυτική Ελλάδα και συγκεκριμένα στην περιοχή της Άρτας.
Δυτική Ελλάδα
Πριν από μερικά χρόνια, στη Δυτική Ελλάδα (Ηλεία, Ήπειρο, Επτάνησα) διενεργήθηκαν έρευνες από δύο ξένες κοινοπραξίες, την αγγλική «Enterprise» και την αμερικανική «Triton», στο πλαίσιο του πρώτου διεθνούς γύρου παραχωρήσεων που είχε οργανώσει η ΔEΠ-EKY για λογαριασμό του υπουργείου Aνάπτυξης στο πλαίσιο του N. 2289/95. Tα στοιχεία που προέκυψαν από τις εν λόγω έρευνες στις περιοχές πέριξ των Iωαννίνων (Zαγόρια), της Hγουμενίτσας (Πρέβεζα), στην Aιτωλοακαρνανία (Aιτωλικό, Aστακός, Nεοχώρι) και στη BΔ Πελοπόννησο κρίνονται ως ιδιαίτερα ικανοποιητικά, και μπορούν να οδηγήσουν στην ανακάλυψη μεγάλων κοιτασμάτων. Oι ξένες εταιρείες στο διάστημα 1997-2001 πραγματοποίησαν έρευνες σε χερσαίες περιοχές 10.000 τετρ. χλμ. συνολικά και έξι ερευνητικές γεωτρήσεις επενδύοντας γύρω στα 60 εκατ. δολάρια. Σύμφωνα με γεωλόγους, γνώστες της ευρύτερης περιοχής στη Δυτική Eλλάδα, το θέμα γεωλογικών και γεωφυσικών ερευνών δεν έχει κλείσει, αφού η γεωλογική δομή της περιοχής είναι συνέχεια αυτής της Nότιας Iταλίας και της Aλβανίας, όπου έχουν ανακαλυφθεί σημαντικά πετρελαϊκά κοιτάσματα. Eκτιμάται ότι τουλάχιστον 2 δισ. βαρέλια πετρελαίου μπορεί να είναι «παγιδευμένα» στην περιοχή.
H Shell θέλει τα πετρέλαιά μας!
Σύμφωνα με τη Shell, στη Δυτική Ελλάδα, ανάμεσα στα Ιόνια Νησιά και στις ακτές της Στερεάς ως τις ακτές της Ηπείρου, υπάρχουν αποθέματα αποτελούμενα από τουλάχιστον 2 δισ. βαρέλια πετρέλαιο, τα οποία καλύπτουν -εφόσον αντληθούν -τις πετρελαϊκές ανάγκες της χώρας για 20 χρόνια!!!
Τίποτα δεν αποκλείεται.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚοιτάξτε λίγο στο google τί ακριβώς σήμανε η ανάμειξη του ΔΝΤ στην Αργεντινή. Ανάμεσα στις άλλες υποχρεώσεις της χώρας ήταν η παραχώρηση έναντι πινακίου φακής των κερδοφόρων επιχειρήσεων και των πλουτοπαραγωγικών πηγών σε αμερικανικών συμφερόντων τράπεζες (εξάλλου το ΔΝΤ έξυπηρετεί κυρίως αμερικανικά συμφέροντα). Ισως ήρθε η ώρα όλα αυτά τα κοιτάσματα, όπως και το ουράνιο και ο χρυσός που είναι στη Μακεδονία να δωθούν για εκμετάλευση.