Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009

Δηλώσεις του Δημάρχου Αιτωλικού για τον Καποδίστρια 2

- Συζήτηση ουσίας και ιεράρχηση των θεμάτων που αφορούν τον Καποδίστρια 2 προτείνει ο δήμαρχος Αιτωλικού Νίκος Γαλάνης...
«Προτεραιότητα έχει το θεσμικό πλαίσιο και το οικονομικό που αφορά τα παρακρατηθέντα και στη συνέχεια θα δούμε το γεωγραφικό ζήτημα των νέων δήμων που θα προκύψουν από τον Καποδίστρια 2», λέει ο αντιπρόεδρος της ΤΕΔΚ και δήμαρχος Αιτωλικού Νίκος Γαλάνης.


Συμφωνεί βέβαια ότι ο κόσμος έχει την αγωνία του πως θα διαμορφωθούν γεωγραφικά οι νέοι δήμοι. «Περιμένουμε από το υπουργείο το πλαίσιο του νέου σχήματος των δήμων, τότε θα δοθεί στις κατά τόπους ΤΕΔΚ για διάλογο, επεξεργασία και συμπληρώσεις και αφού καταλήξουμε, στη συνέχεια θα κατατεθούν προτάσεις, που σε συνεργασία με την ΚΕΔΚΕ θα μεταφερθούν προς την ΤΕΔΚ. 'Αρα αυτή η αγωνία που εκφράζεται στην παρούσα φάση έχει να κάνει μόνο με μια φιλολογική συζήτηση που δεν δίνει κάτι», ανέφερε ο κ. Γαλάνης.
Επειδή όμως οι τοπικές κοινωνίες έχουν την αγωνία της διαμόρφωσης του νέου αυτοδιοικητικού χάρτη, επιμείναμε πάνω σε αυτό το θέμα, για το οποίο ο κ. Γαλάνης είπε πως σε ότι αφορά το χάρτη του ΙΤΑ που είχε δει το φως της δημοσιότητας επιστράφηκε ως απαράδεκτος. «Σχεδιάστηκε για μας, χωρίς εμάς, ένα έκτρωμα, το οποίο μόνο λειτουργικό δεν θα ήταν», σημείωσε ο αντιπρόεδρος της ΤΕΔΚ. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι αυτό το πόνημα δεν ήταν ουσιαστικά αποτέλεσμα εργασίας του ΙΤΑ, και ο στόχος που δόθηκε στη δημοσιότητα ήταν «κουβέντα να γίνεται». Πεποίθησή του είναι ότι μέχρι τα μέσα του Φλεβάρη θα υπάρχει η κατεύθυνση από το υπουργείο προκειμένου να ξεκινήσει η κουβέντα.
Όσο για τους 500 δήμους που οι δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι θα δημιουργηθούν αντί των 350 που φαινόταν από το σχεδιασμό της προηγούμενης κυβέρνησης, ο κ. Γαλάνης υποστηρίζει ότι πάνω σε αυτό πρέπει να υπάρξει μια λογική και ότι αν η υλοποίηση του πρώτου Καποδίστρια γινόταν με τα ίδια κριτήρια σε όλη τη χώρα, τώρα οι δήμοι θα ήταν 600 περίπου και θα μιλούσαμε για μικρό εύρος συνενώσεων.
«Ο δεύτερος Καποδίστριας είναι απαραίτητος, αλλά προς την κατεύθυνση των βιώσιμων και λειτουργικών δήμων», λέει ο κ. Γαλάνης και παραδέχεται ότι την κατάλληλη στιγμή είναι απαραίτητο να εκφραστούν και οι τοπικές κοινωνίες, ως προς τα γεωγραφικά σχήματα, στο βαθμό όμως που εξυπηρετεί και κάτι. «Στο βαθμό που απλώς θολώνει την κατάσταση και το μόνο που γίνεται είναι κουβέντα για την κουβέντα, όταν μεταφέρονται πληροφορίες ανυπόστατες, νομίζω ότι δεν έχει νόημα να συζητάμε για κάτι τέτοιο. Προηγούνται άλλα πράγματα. Εδώ δεν καλούμεθα να παραμείνει ο καθένας στην καρέκλα του. Αν το δούμε έτσι, δηλαδή ο καθένας να κοιτάξει την καρέκλα του, το δήμο του και την πάρτη του, τότε δεν θα κάνουμε Καποδίστρια, θα κάνουμε εκτρώματα. Πρέπει να σκεφθούμε ότι μετά από χρόνια θα κριθούμε για αυτό το θέμα, και όχι για πόσες δημοτικές θητείες ήμασταν δήμαρχοι. Θα κριθούμε για το τι Καποδίστρια σχεδιάσαμε και δώσαμε στις επόμενες γενιές», καταλήγει ο κ. Γαλάνης.

Πηγή: ΑΙΧΜΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: