Η COSMOTE στηρίζει το Μουσείο Κατράκη, πρότυπο μουσείο χαρακτικής τέχνης στην Ελλάδα και την Ευρώπη
Στο Αιτωλικό ένα από τα σημαντικότερα μουσεία της χώρας μας...
Αθήνα, 6 Ιουλίου 2009
Ένα μουσείο πρότυπο της χαρακτικής τέχνης στην Ελλάδα και την Ευρώπη, στηρίζει η COSMOTE, η οποία συνεχίζει να στέκεται δίπλα σε προσπάθειες ανάδειξης της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας, φέρνοντας το ελληνικό κοινό κοντά σε σημαντικά γεγονότα πολιτισμού. Στόχος της να συνεισφέρει στην προβολή της τέχνης, καθώς και την προώθηση της πολιτιστικής ανάπτυξης της ελληνικής περιφέρειας.
Το Μουσείο «Βάσω Κατράκη», ξεκίνησε τη λειτουργία του το καλοκαίρι του 2006, στο γραφικό νησάκι του Αιτωλικού. Η Βάσω Κατράκη, ελληνίδα ζωγράφος και διακεκριμένη χαράκτρια, μαθήτρια του Κωνσταντίνου Παρθένη και του Γιάννη Κεφαλληνού, κληροδότησε στη γενέτειρά της όλα της τα έργα, τα οποία φιλοξενούνται μόνιμα στη μια αίθουσα του Μουσείου. Η έκθεση της σπουδαίας χαράκτριας, που επιμελήθηκε ο ιστορικός της Τέχνης Κώστας Σταυρόπουλος, αποτελείται από περίπου 400 έργα, πολλά χαρακτικά ανάτυπα και ένα μεγάλο μέρος από τις μήτρες (ξύλα και πέτρες) πάνω στα οποία χάραξε τα έργα της. Τη συλλογή ενισχύουν τα αντικείμενα τέχνης, καλλιτεχνικές αφίσες και ζωγραφικά έργα. Φιλοξενούνται επίσης το σύνολο του εργαστηρίου της, η βιβλιοθήκη της, τα αρχεία της και μεγάλο μέρος φωτογραφικού υλικού.
Τα μοναδικά αυτά εκθέματα, είχαν τη δυνατότητα να θαυμάσουν εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και των ΜΜΕ, σε μια ειδική παρουσίαση που διοργάνωσε η COSMOTE σε συνεργασία με το Μουσείο. Ο Δήμαρχος Αιτωλικού, κ. Νίκος Γαλάνης, που παραβρέθηκε στην εκδήλωση δήλωσε: ««η στήριξη του Μουσείου Κατράκη και των δράσεών του από την COSMOTE αποδεικνύει για ακόμη μια φόρα το έμπρακτο ενδιαφέρον της για τη διαφύλαξη και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς σε κάθε γωνιά της χώρας».
Η COSMOTE στηρίζει έμπρακτα τις δράσεις του Νομού Αιτωλοακαρνανίας (όπως οι εκδηλώσεις για την αναπαράσταση της ναυμαχίας του Δήμου Ναυπάκτου, η έκδοση του φωτογραφικού λευκώματος «Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου-Αιτωλικού», η χορηγία της θεατρικής παράστασης "Η Κυριακή των Παπουτσιών" του Λάκη Λαζόπουλου από την θεατρική ομάδα "Πρόβα" του Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου Μεσολογγίου), ενώ επισκέφτηκε φέτος το Αγρίνιο στο πλαίσιο του πρωτοποριακού Εργομετρικού Προγράμματος «ΕΛΑ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ». Φέτος το καλοκαίρι δίνει το παρών και στους Αγώνες Κανόε –Καγιάκ του Ναυτικού Ομίλου Μεσολογγίου.
Πληροφορίες:
Γραφείο Τύπου - Διεύθυνση Εταιρικών Σχέσεων
τηλ. 210.6177.566
φαξ: 210.6177.771
e-mail: MediaRelations@cosmote.gr
www.cosmote.gr
Βιογραφικό Βάσως Κατράκη
Η Βάσω Κατράκη (1914- 1988) ήταν ελληνίδα ζωγράφος και κυρίως διακεκριμένη χαράκτρια.
Φοίτησε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών με καθηγητές τον Κωνσταντίνο Παρθένη και τον Γιάννη Κεφαλληνό. Ξεκίνησε με τη ζωγραφική αλλά γρήγορα φάνηκε η κλίση της στη χαρακτική.
Η καταγωγή της από το Νησάκι του Αιτωλικού τη σημάδεψε ανεξίτηλα στη ζωή της αλλά και στο έργο της. Τα έργα της απεικονίζουν κυρίως τη λιμνοθάλασσα, τους ψαράδες με τις βάρκες τους, τα «Γιοφύρια» του Αιτωλικού, αλλά και μορφές της επαρχίας, ανθρώπους του μόχθου και απλοϊκές γυναίκες, όπως επίσης και σκηνές από την Κατοχή, τον Εμφύλιο, αλλά και την περίοδο της δικτατορίας. Για τις πολιτικές της θέσεις εξορίστηκε κατά την περίοδο του Εμφυλίου, αλλά και την περίοδο της δικτατορίας. Έκανε πολλές ατομικές εκθέσεις και έλαβε μέρος σε ομαδικές εκθέσεις Ελλήνων στο εξωτερικό. Οι ξυλογραφίες της χαρακτηρίστηκαν υποδειγματικές. Χάρισε στη χώρα μας τέσσερα πρώτα διεθνή βραβεία χαρακτικής: Αλεξάνδρεια 1958, Λουγκάνο 1958, Βενετία 1966 και Βερολίνο 1976. Αφήνοντας πίσω το παραδοσιακό υλικό χάραξης, το ξύλο, χρησιμοποίησε πρώτη στον κόσμο την πέτρα, απελευθερώνοντας το μέγεθος της χαρακτικής, βγάζοντάς τη από τη μακραίωνη ομηρία και εξάρτηση από την τυπογραφία και τη διαφήμιση.
Το Μουσείο «Βάσω Κατράκη» που στεγάζει το ατομικό της έργο, οικουμενικής όμως εμβέλειας, χαρακτηρίζεται ως ένα πρότυπο μουσείο στα μέτρα της πρωτοπορίας της ελληνοευρωπαϊκής τέχνης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ, τα σχόλιά σας να μην περιέχουν βωμολοχίες, να μην είναι γραμμένα σε greeklish και με κεφαλαία γράμματα. Σε διαφορετική περίπτωση θα διαγράφονται. Ανώνυμα σχόλια δεν γίνονται δεκτά.