Σάββατο 6 Ιουνίου 2009

Ευρωεκλογές 2009

Κυριακή, 7 Ιουνίου, από τις 7 το πρωί έως τις 7 το βράδυ θα είναι ανοιχτές οι κάλπες για την εκλογή 22 μελών του Ευρωκοινοβουλίου, καθώς η ελληνική επικράτεια αποτελεί μια ενιαία εκλογική περιφέρεια με 22 έδρες.

Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική. Ψηφίζουμε με αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο.

Οι έδρες των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατανέμονται μεταξύ όλων των συνδυασμών κομμάτων ή συνασπισμών συνεργαζομένων κομμάτων, που μετέχουν στην εκλογή ανάλογα με το συνολικό αριθμό έγκυρων ψηφοδελτίων που θα λάβουν σ' ολόκληρη την Επικράτεια, με τη προϋπόθεση πως θα ξεπεράσουν το 3% των ψήφων στην επικράτεια.

Υπενθυμίζεται ότι δεν χρειάζεται σταυρός στα ψηφοδέλτια.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, ψηφοδέλτιο που φέρει σταυρό, δεν θεωρείται άκυρο.

Το εκλογικό σώμα ανέρχεται σε 9.866.913 (έναντι 9.781.648 της προηγούμενης αναθεώρησης). Η διαφορά οφείλεται στο γεγονός ότι οι εγγραφές (κυρίως αυτές των νέων εκλογέων που ανέρχονται σε 110.562 άτομα) είναι πολύ περισσότερες από τις διαγραφές που έγιναν στους καταλόγους.

Από αυτούς 4.727.782 είναι άνδρες και 5.053.866 είναι γυναίκες.

Ψηφίζουν για πρώτη φορά όσοι έχουν γεννηθεί το 1991, δηλαδή οι 18χρονοι που ενσωματώθηκαν στους καταλόγους από την Α’ αναθεώρηση.

Ο αριθμός τους ανέρχεται σε 110.562 , εκ των οποίων 56.491 άνδρες και 54.071 γυναίκες.
(Από λάθος του Δήμου Αιτωλικού οι γεννηθέντες το 1991 δημότες Αιτωλικού, θα ψηφίσουν στον Άγιο Ηλία Αιτωλικού)

Οι ετεροδημότες που έχουν εγγραφεί σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ψηφίζουν στον τόπο που ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές, δηλαδή στις βουλευτικές εκλογές του 2007.

Τέλος, ως προς τη συμμετοχή των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σημειώνεται ότι σε ειδική βάση δεδομένων έχουν καταχωρηθεί 6.505 πολίτες της ΕΕ που συμμετέχουν στις Ευρωεκλογές (έναντι 2.577, το 2004). Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στη διεύρυνση της ΕΕ που έγινε στο διάστημα ανάμεσα στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση και τη φετινή.

Οι δικαστικοί και οι δημόσιοι γενικά πολιτικοί υπάλληλοι ψηφίζουν είτε στην εκλογική περιφέρεια στο δήμο ή την κοινότητα στην οποία είναι εγγεγραμμένοι, είτε στον τόπο διαμονής τους με την ιδιότητα του ετεροδημότη εκλογέα. Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι ψηφίζουν στο εκλογικό τμήμα στο οποίο ασκούν τα καθήκοντά τους. Οι έφοροι και όσοι αναπληρωτές αντιπρόσωποι δικαστικής αρχής δεν άσκησαν τα καθήκοντά τους, ψηφίζουν σε εκλογικό τμήμα της έδρας του εφόρου που ορίζεται απ' αυτόν.

Στις ευρωεκλογές ψηφίζουν για τους υποψήφιους ευρωβουλευτές της χώρας, όχι μόνον οι Έλληνες πολίτες, αλλά και οι Έλληνες που κατοικούν ή βρίσκονται την ημέρα της ψηφοφορίας σε κράτη - μέλη της ΕΕ, καθώς και οι πολίτες της ΕΕ που κατοικούν μόνιμα στην Ελλάδα, εφόσον υπέβαλαν σχετική αίτηση.

Οι εν λόγω εκλογείς ενημερώνονται για το εκλογικό τμήμα στο οποίο θα ψηφίσουν από την ιστοσελίδα του . Εκλογικά τμήματα θα συστηθούν στις πόλεις της Ευρώπης όπου υπάρχει συγκέντρωση Ελλήνων πολιτών.

Πηγή: http://troktiko.blogspot.com/2009/06/t_2078.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ, τα σχόλιά σας να μην περιέχουν βωμολοχίες, να μην είναι γραμμένα σε greeklish και με κεφαλαία γράμματα. Σε διαφορετική περίπτωση θα διαγράφονται. Ανώνυμα σχόλια δεν γίνονται δεκτά.